Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da je Vlada donijela odluku da se do 30. juna obustavi plaćanje obaveza po osnovu poreza na dobit i sve naknade koje proističu iz završnog računa.

– Svi privredni subjekti koji traže ovu olakšicu moraju podnijeti Poreskoj upravi pisanu izjavu i da dobiju od nje odobrenje – rekao je Višković.

Premijer Srpske je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je Vlada odlučila da se na tri mjeseca prolongiraju obaveze privrednih subjekata prema IRB-a.

– Ovdje je riječ o direktnim plasmanima IRB-a do 2015. godine, ali i sredstvima koja su išla preko poslovnih banaka – rekao je Višković.

– Donesena je odluka da se članovi Vlade odreknu 50 odsto ličnih primanja za mart, a sredstva će biti uplaćena u Fond solidarnosti – rekao je on.

Višković je pozvao i sve zaposlene u javnom sektoru, osim zaposlenih u zdravstvu, da se na osnovu dobrovoljnosti odreknu dijela plate koji će biti uplaćen u Fond solidarnosti.

On je predložio da se radnici koji imaju primanja do 1.000 KM odreknu pet odsto neto plate, a oni koji imaju platu više od 1.000 KM da izdvoje 10 odsto.

– Moramo pokazati solidarnost prema radnicima u realnom sektoru i sredstva prikupljena u Fond solidarnosti biće iskorištena za pomoć njima – rekao je predsjednik Vlade Srpske.

On je naveo da se veoma aktivno radi na formiranju fonda za pomoć privredi.

RTRS

Obracanje premijera Srpske #RTRS #UŽIVO

Posted by RTRS vijesti on Četvrtak, 26. March 2020.