U Prijedoru će, u skladu sa odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije, novi karantin biti organizovan u Sportskoj dvorani “Mladost” sa trenutnim kapacitetom do stotinu kreveta, izjavio je danas gradonačelnik Milenko Đaković.

“Juče smo dobili propise, prema kojima mora biti organizovan karantin i, zbog očekivanog većeg broja ljudi koji će morati u izolaciju, odlučili smo se za dvoranu. Karantini koje smo dosad definisali nemaju uslove za broj lica koji se očekuje i premještamo ih sa Kozare u dvoranu”, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.

On je naveo da su u Prijedoru juče pod izolacijom bila 964 lica, te da je danas taj broj smanjen na 938, a 61 je izašlo iz zdravstvenog nadzora.

Đaković je dodao da se danas samo devet osoba javilo sa rješenjem za izolaciju sa granice, a četiri lica su noćas zbog kretanja poslije 20.00 časova kažnjena prekršajnim nalogom.

“U okruženju raste broj oboljelih – u Kozarskoj Dubici, u Banjaluci i u Laktašima. Iako kod nas nema novozaraženih, ovo sve nam govori da se moramo pridržavati svih mjera i shvatiti da je to u interesu svih. Moramo se izboriti za što manji broj oboljelih i spriječiti dalje širenje”, poručio je Đaković.

On je rekao da još nije riješen žiro račun za pomoć bolnici budući da i tu moraju biti ispoštovani nalozi republičkih organa i javno zahvalio svim privrednicima, ali i mnogim građanima koji su se javili iz inostranstva i žele pomoći na ovaj način.

Štab je utvrdio da na području grada Prijedora nema većih poremećaja u snabdijevanju trgovinskih lanaca.

Gradska organizacija Crvenog krsta uputila je zahtjev Vladi Republike Srpske za pomoć javnim kuhinjama u Prijedoru.

Zadužena je Bolnica “Doktor Mladen Stojanović” da izvrši nabavku respiratora koji su trenutno dostupni na tržištu, te da pripremi prijedlog nabavke ostalih sredstava i opreme koji će predložiti Gradskom štabu za vanredne situacije.

Odjeljenje za finansije ima obavezu da u saradnji sa Ministarstvom finansija Republike Srpske predloži način formiranja posebnog računa za uplatu sredstava za pomoć radi sprečavanja pojave i širenja zaraze na području Prijedora.

Štab je naložio donošenje odluke da Dječiji vrtić “Radost” usluge za mart naplaćuje u iznosu od 50 odsto ukupnih troškova.

SRNA