U Republici Srpskoj nema novih slučajeva zaraze virusom korona, saopšteno je na zvaničnoj Fejsbuk stranici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

U Srpskoj je do sada potvrđeno 20 slučajeva pozitivnih na virus korona – u Banjaluci 16, Čelincu dva, Laktašima i Srpcu po jedan.

Od ovog broja, sedam osoba je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, a 13 u kućnoj izolaciji.

Do sada je iz bolničke izolacije u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske izašlo ukupno 37 osoba.

Trenutno su u Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom 2.026 osoba koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom, a iz zdravstvenog nadzora izašle su 192 osobe.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je, na konferenciji za novinare poslije sastanka zvaničnika Srpske u Banjaluci, da je broj zaraženih i oboljelih i dalje 20.

– Kada je riječ o posljednja dva lica koja su potvrđena juče, jedno je iz ranijeg klastera, a drugo je stigla iz inostranstva – pojasnio je Šeranić.

Šeranić je rekao da građani Republike Srpske ne treba samoinicijativo da dolaze u Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetski klinički centar Republike Srpske radi testiranja.

– Niko neće biti testiran ko samoinicijativno dođe, postoji jasna definicija i procedura slučaja ko se i kada testira i samo oni koji dolaze uz adekvatnu dokumentaciju nadležne zdravstvene ustanove Dom zdravlja ili UKC biće podvrgnuti testiranju – pojasnio je Šeranić.

On je rekao da će svi građani koji danas dobiju rješenje o izolaciji na graničnom prelazu dobiti jasno uputstvo o izolaciji.

Šeranić je rekao da je danas stupila na snagu naredba po pitanju regulisanja statusa za izdavanje rješenja na granicama koja će danas biti objavljena u Službenom Glasniku Republike Srpske.

– Vozač vozila u međunarodnom transportu, ako se radi o stranom vozaču, dobija rješenje o izolaciji u samoj kabini vozila. Poslodavac je na utovaru i istovaru robe dužan da obezbijedi minimalne uslove, poštujući sve mjere dezinfekcije za boravak tog vozača u samom vozilu – pojasnio je Šeranić.

On je rekao da u slučaju da se radi o domaćem vozaču, taj vozač dobija rješenje o samoizolaciji u svojoj kući na mjestu prebivališta i dužan je da se ponaša u skladu sa svim mjerama izolacije.

Šeranić je rekao da je ovom naredbom definisan i rad poslovnih subjekata koji zapošljavaju lica koja se nalaze u pograničnim zonama i koja dnevno prelaze granice, ističući da je tu jasno definisano šta su oni dužni da pokažu inspektoru na granici kako ne bi dobijali rješenja o samoizolaciji, a mogli obavljaju redovno svoju poslovnu djelatnost i posao.

On je rekao da je ovom naredbom definisan i način prolaska sanitetskih vozila u slučaju prevoza pacijenata na pružanje zdravstvene usluge u zemlje van Republike Srpske.

Šeranić je rekao da građani moraju da se ozbiljno ponašaju u skladu sa preporukama institucija Republike Srpske.

On je rekao da se trenutno u UKC Republike Srpske nalazi ukupno devet osoba, od čega sedam na samoizolaciji, a dvoje u statusu čekanja rezultata testiranja na korona virus.

Šeranić je rekao da maske treba da nose samo bolesna lica i oni koji takvim licima pružaju njegu.

– Za poslodavce i građane je važno da onaj ko je bolestan ostaje kući. Molim poslodavce da radnike koji imaju temperaturu ne šalju samoinicijativno na testiranja, očekujući određenu potvrdu o negativitetu kako bi ih ponovo vratili na posao. Bolesne osobe treba da ostanu kući, bez obzira da li se radi o gripu, respiratornom virusu ili bilo čemu drugom – pojasnio je Šeranić.

Šeranić je dodao da se svi nesavjesni građani prijavljuju inspekciji, koja kontroliše status onih kojima je određena izolacija.

RTRS

Pres konferencija – Predstavnici institucija Republike Srpske

Pratite #UŽIVO pres konferenciju – Predstavnici institucija Republike Srpske#RTRS #RTRSvijesti

Posted by RTRS vijesti on Ponedjeljak, 16. March 2020.