Na području Prijedora do sada nije bilo pojave oboljenja od virusa korona, a Štab za vanredne situacije sastao se da bi rad uskladio sa odlukom Vlade Republike Srpske o proglašenju vanredne situacije, izjavio je u ponedjeljak uveče gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

“Pojavljuju se na mrežama netačne ili lažne informacije i stvaraju zabune u građanstvu koje je i ovako pod opterećenjem. Molim sve savjesne građane da to ne čine i ne stvaraju dodatno uznemirenje i paniku”, rekao je Đaković na konferenciji za medije nakon sjednice Štaba u Prijedoru.

On je pozvao građane da poštuju sve mjere Štaba i da vode računa o ličnoj higijeni i i higijeni prostora u kojem borave.

Načelnica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor Milica Otković rekla je da je pod zdravstvenim nadzorom 195 lica, a 128 u kućnoj izolaciji, te da su svi bez simptoma.

“Molim osobe koje na granici dobiju rješenje o izolaciji da ne dolaze u Dom zdrvalja nego da nam se obrate na broj telefona 052 238 104 gdje će dobiti uputstva”, navela je Otkovićeva.

Ona je dodala da bi HES u utorak trebalo da dobije još dva telefonska broja i još osoblja.

GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (“Službeni glasnik RS”, broj: 121/12 ) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja grada Prijedora (“Službeni glasnik grada Prijedora”, broj:7/13 ), na sjednici održanoj dana 16.03.2020 godine u 20,00 časova Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi sledeće:

ZAKLJUČKE

1. Zbog prisutne opasnosti od pojave i širenja novog korona virusa proglašava se vanredna situacija na teritoriji grada Prijedora.
2. Sve do sada donesene naredbe i utvrđene obaveze koje se odnose za sprečavanje pojave i širenja novog korona virusa na području grada Prijedora koje su donesene od strane Gradskog štaba za vanredne situacije ostaju na snazi.
3. Obavezuju se svi subjekti zaštite i spasavanja kao i javna preduzeća i ustanove da mjere zaštite i spasavanja na području grada Prijedora zbog ugroženosti stanovništva usled pojave novog korona virusa, vrše u skladu sa vlastitim operativnim planovima zaštite i spasavanja u vanrednoj situaciji.
4. Obavezuju se svi subjekti i građani grada Prijedora da vlastite kapacitete i sredstva prema ukazanim potrebama , a na zahtjev Štaba za vanredne situacije grada Prijedora, stave u funkciju sprovođenja mjera sprečavanja pojave i širenja novog korona virusa.
5. Obavezuju se javna preduzeća i ustanove i svi subjekti zaštite i spasavanja da uspostave kontinuiran rad sa minimalnim brojem izvršilaca, tokom perioda trajanja vanredne situacije na području grada Prijedora
6. U aktivnostima sprovođenja mjera zaštite i spasavanja prioritet dati spašavanju životno ugroženog stanovništva i realizaciji zadataka koji obezbjeđuju zaštitu većeg broja ugroženog stanovništva.
7. U okviru Budžeta grada Prijedora obezbijediti finansijska sredstva za podmirenje troškova koji nastanu tokom angažovanja javnih preduzeća i ustanova kao i privrednih društava i drugih pravnih lica na sprovođenju mjera zaštite od novog korona virusa.
8. Obavezuju se svi subjekti koji učestvuju u sprovođenju mjera zaštite od novog korona virusa da o stanju i potrebnim mjerama zaštite blagovremeno i redovno izvještavaju Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedor..

Broj:02-sl-3/20
Datum:16.03.2020.godine

KOMANDANT
Milenko Đaković

www.prijedorgrad.org