U Prijedoru je jutros počela dezinfekcija javnih objekata, javnih površina i sredstava javnog prevoza u skladu sa mjerama republičkih i gradskih štabova za vanredne situacije, izjavio je danas šef radne grupe za dezinfekciju Zlatko Ritan.

„Večeras od 23.00 časa će biti dezinfekcija hlorom i drugim supstancama, tako da molim građanstvo da u najvećoj mogućoj mjeri pomjere vozila sa javnih površina i maksimalno smanje kretanje na području grada, Kozarca, Omarske i Ljubije“, rekao je Ritan novinarima u Prijedoru.

On je naglasio da nisu u pitanju otrovne supstance, ali da je zbog samog načina djelovanja bolje da se ima što manja komunikacija u to vrijeme, da je što manje vozila na ulicama i što manje pješaka na pješačkim zonama.

„U svojim stambenim objektima građani treba da izvrše dezinfekciju, a zajednice etažnih vlasnika u zajedničkim prostorijama. Ako imaju poteškoća s nabavkom sredstava, od sutra ćemo imati veće količine izosana na stanju, pa smo na raspolaganju ako je nekome potrebno“, naveo je Ritan.

Prema njegovim riječima, ovo će za vrijeme aktuelne epidemiološke situacije biti redovna aktivnost koja će se ponavljati više puta sedmično, podsjećajući da je pranje komunikacionih linija na području Prijedor intenzivirano od prije dva dana.

„Ovo su preventivne mjere. Nemamo potvrđenih slučajeva oboljenja“, istakao je Ritan.

Načelnica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor Milica Otković rekla je da je trenutno pod zdravstvenim nadzorom 130 lica.

„Uglavnom se radi o osobama koje su doputovale iz Slovenije, Njemačke, Italije i Austrije. Svim tim osobama rečeno je da smanje socijalne kontakte u narednih 14 dana i da telefonski obavijeste svoje timove porodične medicine ili HES-u ako dođe do pojave simptoma“, navela je Otkovićeva.

Ona je navela da ekipe HES-a na terenu rade dezinfekciju javnih ustanova u kojima se najviše dolazi u kontakt sa građanstvom, kako bi sutra nesmetano otpočele radnu sedmicu, a to su vrtić, Gradska uprava, sudovi, pošte, fondovi, Centar za socijalni rad, domovi za starija lica, šumarija i autobuska stanica.

SRNA – www.prijedordanas.com