Štab za vanredne situacije grada Prijedora odlučio je danas da rad ugostiteljskih objekata i tržnih centara u ovoj lokalnoj zajednici bude skraćen do 20.00 časova radi prevencije širenja virusa korona.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković naveo je da se prekida rad dječijih igraonica i klubova, noćnih klubova, diskoteka i fitnes sala, a od ponedjeljka 16. marta zabranjuje se rad svadbenih salona na području grada.

“U vrtić je došlo 80 djece i preporuka roditeljima je, ko ima mogućnost da zadrži djecu kući, a ko nema, da od ponedjeljka dovodi djecu u centralni objekat gdje će biti organizovan boravak”, rekao je Đaković novinarima nakon sjednice štaba.

On je pozvao sugrađane koji borave i rade u inostranstvu da, ukoliko nemaju prijeku potrebu, ne dolaze kući jedno vrijeme, ističući da to nije zabrana nego samo preporuka, a da se oni koji ipak dođu obavezno prijave Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja.

Đaković je napomenuo da na području Prijedora nema zaraženih virusom korona, a da je Štab donio ove mjere zbog pogoršanja epidemiološke situacije u okruženju.

Načelnica HES-a Milica Otković pozvala je predstavnike medija i građane da ne koriste termin karantin jer ta mjera nije na snazi, nego je na snazi mjera zdravstvenog nadzora.

“Pod nadzorom je 26 muškaraca i 15 žena. Dobrog su stanja, ali su doputovali iz zemalja sa lokalnom transmisijom – Italije, NJemačke i Austrije. Apelujem na građane da kad im dolaze neko u goste i na radnike koji dolaze iz inostranstva da se jave HES-u da imamo nadzor”, istakla je Otkovićeva.

Prema njenim riječima, do sada su dva pacijenta iz Prijedora podvrgnuta testiranju na virus korona i oba su negativna na ovaj virus, odnosno kod oba je u pitanju bio sezonski grip.

Ona je ponovila da ljudi sa respiratornim poteškoćama ne treba da prave paniku i da se najprije telefonom jave svom porodičnom ljekaru.

Štab je preporučio maloljetnim licima da smanje odlaske u ugostiteljske objekte i da svedu na minimum sve vrste okupljanja.

Svi preduzetnici na području Prijedora koji imaju zaposlene radnike u zemljama tranzicije, a to su Italija, Francuska, Španija, Austrija, NJemačka, Holandija, Slovenija, Hrvatska i Srbija, obavezni su da prijave dolazak svojih radnika HES-u Doma zdravlja Prijedor radi sprovođenja mjera kontrole i nadzora, jedan je od zaključaka Štaba.

SRNA