Prvi srpski haški osuđenik Duško Tadić sprema se da pokrene reviziju presude jer je došao do novih činjenica koje dokazuju da on nije izvršilac ubistva dvojice Bošnjaka u Kozarcu, kao i da su ključni svjedoci haškog tužilaštva bili pripremani da lažno svjedoče protiv njega.

Tadić u intervjuu Srni objašnjava da je pokrenuo inicijativu pred istražnim sudijom u Banjaluci da se obavi istraga koja bi bila osnov za reviziju presude, kojom je u Hagu osuđen na 20 godina, zbog zločina u Kozarcu i Omarskoj.

Lažni svjedoci bili pripremani u Sarajevu i Konzulatu u Hamburgu

Tadić ima saznanja da su ključni svjedoci haškog tužilaštva, tada maloljetni Dragan Opačić i Nihad Seferović /osuđivani zoofil poznat pod nazivom “Niha kuja”/ bili instruisani i pripremani u Sarajevu i u Konzulatu BiH u Hamburgu da lažno svjedoče kako bi on bio osuđen.

On ističe da se igrom slučaja prije dvije godine pojavio Srbin čiji su inicijali B.Z, očevidac ubistva jednog Bošnjaka, za koje je, između ostalog, Tadić osuđen.

– Taj čovjek je spreman da svjedoči pod određenim okolnostima, ako dobije totalnu zaštitu za sebe i porodicu – navodi Tadić i ističe da mu je cilj da spere ljagu sa svog imena.

Tu je, kaže Tadić, bitno nekoliko činjenica, odnosno da se to konkretno ubistvo nikada nije desilo pred crkvom, kako je tvrdio svjedok Seferović, nego dva kilometra dalje od crkve, u centru Kozarca, što je nova činjenica, koju svaki sud treba da uvaži.

Prema njegovim riječima, istražni sudija u Banjaluci trebalo bi da provede istragu, pa ako utvrdi da je tačno ovo što on govori i to šta kaže svjedok B.Z. – onda je to je osnova za reviziju haške presude.

Američki advokati zainteresovani za reviziju presude

Tadić je rekao da se dosta domaćih, ali i advokata iz Amerike, njih petnaestak, interesuje za reviziju slučaja te da su dobro proučili njegov predmet, tako da tvrde da je sve namješteno i da je osuđen isključivo zbog trenutka u kojem se nalazio Haški sud.

On još nije zvanično podnio zahtjev za reviziju presude, jer je procedura specifična, te podsjeća da je otkrivanje novih činjenica jedan od uslova da se dobije revizija u okolnostima kada je njegov proces kompletno završen.

– S obzirom na to da sam otkrio novu činjenicu nakon toliko godina, pokrenuo sam inicijativu, u dogovoru sa banjalučkim Centrom za istraživanje ratnih zločina i istražnim sudijom iz Banjaluke – naglašava Tadić.

On je već dao izjavu u Banjaluci i navodi da je, u međuvremenu, u arhivskom materijalu do kog je došao vidio da postoje i druge činjenice koje bi trebalo preispitati.

Svjedoci mijenjali izjave, osuđen na osnovu filma

– Na osnovu transkripta izjava nekoliko svjedoka koje sam proučio zadnje dvije godine, očigledno je da su mnogi svjedoci mijenjali svoje izjave; od izjava medijima, pa istražnim organima Njemačke /gdje sam uhapšen/, a kasnije i pred sudom u Hagu – naglašava Tadić za Srnu.

Uvidom u transkripte uvjerio se da je njemački sud, bez ikakve provjere, podigao optužnicu protiv njega samo na osnovu filma i izjave novinarke Monike Gras da su autentične izjave koje uzimala od svjedoka vezano za događaje u opštini Prijedor.

– Oganizovano je rađena opsežna negativna kampanja protiv Srba. Јa sam igrom slučaja uletio u čitavu priču, pa su mene iskoristili da još gore ocrne Srbe. Našao sam dokaz da je lobistička firma Ruder-Fin radila te kampanje i mnogi drugi – ističe Tadić.

Lažni svjedok Opačić mi u Hagu poslao tajno pismo sa izvinjenjem

Tadić otkriva da je svjedok Opačić, kome su obećali da će ga pustiti iz zatvora ako bude dobro svjedočio protiv njega /Duška Tadića/, bio instruisan i pripreman, da je gledao njegove fotografije i video-snimke, te da je morao da svjedoči protiv njega, jer su ga tukli u Sarajevu, gdje je bio kao zarobljenik.

– On je meni, kada je otkriveno da je lagao, preko stražara u Hagu, pošto je bio u istom zatvorskom kopleksu, poslao tajno pismo, izvinio se i naveo da su oni njega vodili iz Haga u Split, pa Zagreb, pa Kozarac i okolinu, da pokaže navodne grobnice i mjesta gdje su navodno ubijani ljudi pod mojom komandom, a ispostavilo da to ništa nije tačno – navodi Tadić.

Tadić je najavio da će se u zahtjevu za reviziju pozvati i na odluku Skupštine Republike Srpske iz 2012. godine, u kojoj se potvrđuje tačnost njegovih navoda da je Sarajevo pripremalo svjedoke protiv njega.

Ključni svjedok “Niha kuja” bio je osuđivan zoofil i sodomista

– Mome bratu se obratio jedan poznanik poslije rata i rekao mu da je tačno da su jednog od ključnog svjedoka haškog tužilaštva Nihada Seferovića /koji je tvrdio da je vidio Tadića da odsijeca glavu jednom bošnjačkom policajcu/, pripremali predstavnici Konzulata BiH u Hamburgu. Odlazili su na pripreme u neku klupsku prostoriju i sugerisali mu šta će pričati – navodi Tadić.

On napominje da Seferović ni po kom osnovu nije trebalo da bude prihvaćen kao svjedok jer je psihički poremećen, sodomista je, osuđivan kao dokazani zoofil jer je silovao stoku, zbog čega je i hapšen po prijavi muslimana iz Kozarca.

Tadić ističe da, koliko on zna, za ubistvo dvojice Bošnjaka /Osmana Didovića i Edina Bešića/, za koje je osuđen, ništa nije utvrđeno, niti su im pronađeni posmrtni ostaci, te da za navodno “ubistvo pred crkvom” ne postoji nijedan svjedok koji je vidio ili čuo iz “druge ruke” da se to dešava.

Do sada se, osim lažnog svjedoka Seferovića, nije pojavio nijedan drugi.

Tadić naglašava da Haški sud nije uvrstio u presudu izjave validnih svjedoka koji su potvrdili da on tog 27. i 28. maja 1992. godine nije bio u Kozarcu, kad se desilo ubistvo za koje je osuđen, nego u Banjaluci.

– Znači, ne samo da su pred sudom svjedočili lažovi protiv mene, nego je sud sklanjao one koji su tvrdili ono što sam i ja tvrdio – navodi Tadić, koji je pokazao i dokument kao dokaz da je mobilisan 16. juna 1992. godine, dok se događaj za koji je osuđen desio 27. maja iste te godine.

Ispostavilo se da nisam bio ništa u Omarskoj

Što se tiče logora Omarska, Tadić kaže da niko od osuđenih nije pomenuo da je on bio tamo, niti da je bio komandant logora, niti vođa stražarske smjene, niti je bio u grupi koja je ulazila u logor.

– Na kraju se ispostavilo da nisam bio ništa od toga, samo su me stavljali kao figuru u određene događaje da bi imali ukupnu priču o zločinima u opštini Prijedor. Kasnije se ispostavilo, da se preko mene dokazivao slučaj, a ne moja krivica – zaključuje Tadić.

On najavljuje da bi za dva mjeseca trebalo da izađe i njegova druga knjiga o ovom slučaju, gdje obrađuje izjave različitih svjedoka – onih koji nisu pozvani u Hag, kao i onih koji su pozvani, kao i transkripte sa suđenja. Cilj je da pokaže široku kampanju koja je vođena protiv njega i Srba.

SRNA-RTRS