Timu za uvid u izborni materijal Gradskog odbora SDS-a Prijedor nije data na uvid kompletna dokumentacija propisana za sprovođenje unutarstranačkih izbora u prijedorskom SDS-u od 19. maja prošle godine nakon kojih je na čelu ovog odbora ostao Milan Tubin.

Tim je formiran na osnovu zaključka Predsjedništva SDS-a od 18. decembra prošle godine, a čine ga Maja Dragojević Stojić, Neđo Kapuran, Ozren Bursać i Borislav Marić.

Provjeru dokumentacije obavio je 11. februara ove godine u prostorijama prijedorskog SDS-a zajedno sa predsjednikom Komisije za provođenje izbora u GO SDS Prijedor Miloradom Zrnićem i svoje zaključke dostavio je medijima.

“Odluka GO SDS-a Prijedor i kriterijumi za izbor delegata iz mjesnih odbora u Skupštinu Gradske organizacije SDS-a Prijedor, prema izjavi Milorada Zrnića postoji, ali je nismo dobili na uvid”, prvi je zaključak ovog tima.

Od 53 mjesna odbora, Tim je utvrdio da postoje zapisnici sa njih 27 sa nedostacima izvoda iz centralnog registra članstva u tri mjesna odbora i sa 10 umjesto 14 potpisa delegata u jednom mjesnom odboru.

“Imenovano je 13 povjerenika u 13 mjesnih odbora. Za /drugih/ 13 mjesnih odbora nemamo nikakve dokumentacije, te na osnovu toga Tim konstajuje da u njima unutarstranački izbori nisu ni provedeni”, jedan je od zaključaka Tima.

Za 10 mjesnih odbora Tim nije imao na uvid dokumentaciju kojom bi se potvrdila Zrnićeva usmena tvrdnja da su u njima provedeni izbori, a uz svaki od zaključaka navedeni su mjesni odbori na koje se zaključak odnosi.

Jedan od članova Tima Borislav Marić uz ove zaključke priložio je i dodatne brojne primjedbe, među kojima i tvrdnju da je na sedam zapisnika njegov potpis falsifikovan.

“Kad se sve sabere, dobije se da 37 mjesnih odbora nije apsolutno održano prije sazivanja skupštine, a da je održano samo 16, te se takva izborna skupština, po Statutu, treba proglastiti nelegitimnom”, navodi se u rezimeu.

Prijedorski SDS podijeljen je na pristalice Milana Tubina i na one koji njegov reizbor sa izborne skupštine od 19. maja prošle godine osporavaju kao nelegitiman.

SDS u Skupštini grada Prijedora ima pet mandata od kojih je Radenko Stijepić lojalan Tubinu, dok ostala četiri nisu. Slavku Švraki, Sanji Rađenović, Jovani Panić i Ratku Stojiću nije dozvoljen pristup stranačkim prostorijama, niti informacijama u GO SDS Prijedor.

U više navrata Tubinovi protivnici ukazivali su na nepravilnosti u unutarstranačkim izborima i pozivali rukovodstvo SDS-a da reaguje, a ovo je prvi put da kontrolu tih izbor vrši tijelo koje je imenovao vrh stranke.

SRNA