bogojavljenska litija-najava (1)U Prijedoru će 19. januara, na Bogojavljenje, ponovo biti organizovano plivanje u rijeci Sani za Časni krst, a za nastavak ove pravoslavne tradicije, koja je nakon više decenija obnovljena prošle godine, već ima prijavljenih tridesetak učesnika.

Protojerej-stavrofor Ranko Maletić potvrdio je nakon sjednice Organizacionog odbora manifestacije da će program početi u 9.00 časova Svetom liturgijom u crkvi Svete Trojice, a da će nakon toga bogojavljenska litija proći glavnim gradskim ulicama sve do rijeke Sane, gdje će biti obavljeno osvještanje vode, spuštanje krsta u rijeku Sanu i plivanje za Časni krst.

“Bogojavljenje je veliki pravoslavni praznik i zato želimo da ovaj događaj obilježimo dostojanstveno, ne iritirajući nikoga, već samo želimo da vjerski čin obavimo onako kako to dolikuje”, rekao je Maletić novinarima.

On je potvrdio da i ove godine ima zainteresovanih plivača za taj događaj, ali da ih neće biti više od prošlogodišnjih četrdesetak učesnika koji su plivali za Časni krst, među kojima je najbrži bio Danijel Drljača.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković istakao je da je riječ o prelijepom pravoslavnom običaju, te uputio poziv svim građanima Prijedora, vjernicima i svim ljudima dobre volje da učestvuju u svečanoj litiji i da prisustvuju revijalnom takmičenju plivača za Časni krst.

bogojavljenska litija-najava (2)Igor Suvajac, kao član Organizacionog odbora, potvrdio je da je do sada prijavljeno oko 30 plivača, među kojima je i jedna djevojka.

On je naveo da će prijave biti primane do subote, 17. januara, kada će biti sastavljen završni spisak, te dodao da će u nedjelju, 18. januara, svako od prijavljenih potpisati izjavu da skače na sopstvenu odgovornost.

Iz Organizacionog odbora je najavljeno da će u programu njegovanja bogojavljenskog običaja učestvovati kulturno-umjetnička društva “Doktor Mladen Stojanović” i “Kozara”, Hor “Vila”, oficiri vojske i policije, sveštenici i predstavnici gradske uprave.

Pokrovitelji događaja su crkvena opština Prijedor i gradska uprava Prijedor.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

Vezane vijesti:

BOGOJAVLJENSKO PLIVANJE U RIJECI SANI ZA KRST ČASNI BIĆE ODRŽANO I OVE GODINE – FOTO
http://www.prijedordanas.com/?p=13917

bogojavljenska litija-najava (3) plivanje za krst casni 2014 (1)