Posljednjih dana u Prijedoru je povećana vrijednost čestica opasnih po zdravlje. Povišena koncentracija najčešće je u toku sezone grijanja, zbog sagorijevanja fosilnih goriva. Za vrijeme maglovitih dana, praćenih smogom, ljekari savjetuju građanima da se manje kreću na otvorenom.

U 2019. godini nije bilo prekoračenja sumpor dioksida, azotnih oksida, ugljen monoksida i ozona, kažu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Međutim, zabilježena su veća prekoračenja čestica veličine deset mikrona. Umjesto dozvoljenih 35 dana, prekoračenje granične vrijednosti trajalo je 13 dana duže. Tolerantna vrijednost prekoračena je 35 puta, što je u granici dozvoljenog.

Za period 1.1.2019. do 18.12. 2019. Suspendovane čestice PM10 ne smiju biti prekoračene više od 35 puta u jednoj kalendarskoj godini, granična vrijednost prekoračena je 48 puta, a tolerantna vrijednost 35 puta.

– To su čestice aerodinamičnog promjera od 10 mikrona koje su vrlo štetne zato što se zadržavaju u organizmu čovjeka i sa sobom nose različite druge materije kao što su teški metali, koje su izuzetno štetne za zdravlje – navela je Ranka Radić načelnica Odjeljenja za zaštitu životne sredin.

Građani kažu, da je tokom zimskih dana vazduh nepodnošljiv.

Da je Prijedor grad astmatičara potvrđuje činjenica da je registrovano više od 700 djece oboljele od ove bolesti.

Broj oboljelih svih uzrasta, daleko je veći. Ilinka Macura majka je troje asmatičara.

– Kako je tek asmatičarima koji zaista imaju problem. Mi zdravi ljudi kada izađemo ne možemo da dišemo, a njima je već kritična tačka – navodi Ilinka Macura, predsjednica Udruženja za pomoć oboljelima od astme “Anemona” Prijedor.

Posebno pacijentima sa razvijenim oboljenjima, ljekari savjetuju da se manje kreću vani, što više borave na svježem zraku, po mogućnosti planinskom.

Јedna od zaštitinih mjera zagađenog vazduha može da bude i hirurška maska. Svi koji je koriste treba da znaju da njena zaštitna vrijednost traje dva do tri sata.

Niskobudžetni senzor, koji je nedavno postavljen u Prijedoru, nije reprezentativan da bi se utvrdio kvalitet vazduha – navode u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srpske.

Ocjenu kvaliteta vazduha, uz jasno definisane standarde, mogu da vrše isključivo nadležne institucije.

RTRS