Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su pred ponoć budžet za 2020. godinu od 44.612.113 KM.

Za budžet je glasalo 28 odbornika, a dva su bila uzdržana.

Načelnik gradskog Odjeljenja za finansije Biljana Malbašić rekla je da ne može u ovom trenutku reći kako će se na budžet odraziti to što je prihvaćeno više od 70 amandmana i što je usvojeni akt sada daleko od predloženog.

“Jako mi je žao što nismo imali dovoljno razumijevanja da se zadržimo u okviru odluke o izvršenju budžeta koja je usvojena jednoglasno, u kojoj se govori da određene pozicije i stavke treba da se raspoređuju po postojećim pravilnicima i kriterijumima”, rekla je Malbašićeva novinarima u Prijedoru.

Gradonačelnik Milenko Đaković rekao je da su poslije silnih amandmana znatno izmijenjene osnovne stavke koje je predložila Gradska uprava.

“Posebno otežava što je gotovo do nule dovedena stavka rezerva gradonačelnika koja je služila za vanredne situacije koje se ne mogu predvidjeti budžetom, a možda su čak, kad se sve obračuna, neke stavke otišle u minus”, naveo je Đaković.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Dalibor Pavlović rekao je da je ovo prvi budžet grada Prijedora, otkad je gradonačelnik iz DNS-a, a koji nije krojen po mjeri DNS-a, dodavši da je ovaj klub podnio amandmane i u ime stranaka koje nisu parlamentarne.

“Ova skupštinska većina je jaka i stabilna”, istakao je Pavlović.

On je kao najznačajnije amandmane izdvojio dugo očekivane rekonstrukcije ulica Majora Milana Tepića i Mitropolita Petra Zimonjića, početak gradnje studentskog doma i koncertne sale, udvostručavanje pojedinačnih isplata za vantjelesnu oplodnju, odnosno pun iznos od 5.000 KM umjesto dosadašnjih 2.500 KM, te izgradnju trim staze na Pećanima i pješačkog mosta između naselja Pećani i Raškovac.

Samostalni odbornik Predrag Starčević rekao je da funkcionisanje Gradske urave ne može biti dovedeno u pitanje usvajanjem ovog budžeta, ističući da će se raditi rebalans ukoliko bude bilo potrebno.

Sjednica će biti nastavljena u 10.00 časova.

SRNA