Za ukupno 85 mališana iz Donje Dragotinje kod Prijedora, njihove nezaposlene majke su pokrenule akciju za novogodišnju priredbu i podjelu paketića. S obzirom na to da su majke nezaposlene i djeca nemaju priliku da dobiju paketić u preduzeću i slikaju se sa Deda Mrazom, majke su odlučile da pozovu ljude dobre volje da učestvuju u akciji i pomognu da se obraduju ovi mališani, koji, inače, u ovom mjestu imaju samo prostor školskog igrališta za igru, jer nema drugih sadržaja, saznaje ekipa Anadolu Agency (AA).

“Cilj je obradovati mališane”, poruka je nezaposlenih majki.

Jedna od organizatora ove akcije Dragana Stojaković kaže da su majke samoinicijativno organizovale akciju.

“Prošle godine smo sa djecom organizovale zajedničko paljenje lila, običaj za Petrovdan, pa smo onda došle na ideju da bismo trebale organizovati i za novogodišnje praznike akciju u kojoj bismo obradovale naše mališane, koji nemaju priliku da dobiju paketić i slikaju se sa Djeda Mrazom negdje u preduzeću, jer su sve majke većinom nezaposlene”, kaže Stojaković.

Ona navodi da se već javio određen broj donatora koji će pomoći u akciji.

“Posebno je bitno da tu radost osjete djeca koja ne idu u vrtić, ni u školu. Djeca ovdje nemaju nikakvih sadržaja, igraju se na školskom dvorištu ili se okupe kod nekog u kući. Nemamo ni objekat u kojem bismo se mogli družiti, nego je to sve ovako, pod vedrim nebom”, ističe Stojaković.

“Ako roditelji ne rade, djeca se ne susreću sa Djeda Mrazom”, poručuje jedna majka.

Svetlana Obren, dvadesetrtrogodišnja majka Sofije (4) i Mihaele (2), takođe je nezaposlena. Kaže da je veliki problem za djecu, ukoliko ne pohađaju vrtić i ne idu u školu, a roditelji su nezaposleni, pa samim tim, djeca nemaju priliku da se susretnu sa Djeda Mrazom.

“Zbog toga smo svim srcem krenule u ovu akciju, jer su se i djeca veoma obradovala, kada su čula šta za njih pripremamo, a pogotovo to puno znači nama koji živimo u seoskoj sredini, gdje nema nikakvih sadržaja za djecu. Ovo selo se može pohvaliti da ima 85 djece, a znate da svagdje natalitet opada. Zato smo odlučile da obradujemo našu djecu i priredimo im nešto što će pamtiti”, kaže Obren.

Mališani, pak, poručuju da sva djeca trebaju osjetiti radost darivanja.

Nikola Stojaković, devetogodišnjak, koji s ponosom ističe da trenira fudbal i ide na folklornu sekciju, kaže da ga mnogo raduje što će svi njegovi drugari dobiti paketić i slikati se sa Djeda Mrazom.

“Svi se lijepo družimo, a najčešće se igramo na školskom igralištu”, kaže Nikola.

Njegova drugarica Jovana Marjanović, koja takođe ima devet godina i odlična je učenica, ističe da im je lijepo u njihovom selu, te da se, kako kaže, samo jednom u školi slikala sa Djeda Mrazom.

“Želim da sva djeca osjete tu radost i to zaslužuju sva djeca, jer se tokom godine najviše raduju susretu sa Djeda Mrazom i paketićima”, istakla je Jovana.

Anadolija