Forum za bezbjednost zajednice grada Prijedora upozorio je na povećanje broja divljih deponija i apelovao da stanovništvo ne odlaže otpad u prirodu nego da ga propisno zbrinjava putem ovlaštenog komunalnog preduzeća.

Na području Prijedora, posebno u ruralnim krajevima, povećan je broj divljih deponija i nelegalnih odlagališta otpada, rekao je ekološki inspektor Odsjeka za inspekcijske poslove grada Prijedora Darko Dragić.

– U ruralnim područjima masovna je pojava da se domaćinstva ne prijavljuju preduzeću Komunalne usluge da bi na taj način izbjegla plaćanje obaveze odvoza otpada, a onda svoj otpad odlažu u najbližu rijeku, šumu, potok, livadu – rekao je Dragić.

On je predložio pojačan nadzor nad domaćinstvima koja nemaju ugovor sa Komunalnim uslugama o odvoženju otpada, kako bi se na taj način pokušala suzbiti pojava divljih deponija.

– Ružna je slika nagomilanog smeća, a imamo deponiju koja će preći na nivo regionalne i imamo preduzeće koje je osposobljeno za odvoz otpada i sa područja koja su manje pristupačna – naglasio je Dragić.

On je naveo da je u toku republička revizija javnog sektora u oblasti zaštite životne sredine i dodao da je uklanjanje divljih deponija obaveza lokalne uprave i da je taj trošak izazvan nesavjesnim ponašanjem građana.

SRNA