Modno scenski performans “Jedan život a stotinu priča” izazvao je danas buru emocija među publikom prisutnom u sali prijedorskog kina “Kozara.

Autorka teksta, koreografija, organizatorka Jelena Govedarica održala je svoj 60. autorski projekat.

Smjenjivale su se suze, aplauzi, radost na licima, kako posjetilaca tako i učesnika.

-Ovaj projekat sa djecom ometenom u razvoju gdje kroz glumački scenario prepričavam život majke i djeteta ometenog u razvoju izazvao je toliko emocija da sam pod velikim utiskom. Priča je ulogom glumice Mirele Predojević i moje malenkosti gradirana od samog saznanja da se dobija dijete ometeno u razvoju, do pogleda okoline, odnosa ljekara, sredine prema majci i djetetu. Veoma emotivna i potresna priča u kojoj je donosena priča iz 30 autentičnih iskustava i intervjua koje sam obavila sa porodicama djece ometene u razvoju. Činjenica je da nije lako i da treba puno unutrašnje snage da jedna žena pretvori svoju nedaću u životnu inspiraciju i herojsku priču – kaže Govedarica.

Ona dodaje da se odlučila da oca predstavi kao nekoga ko je bezuslovna podrška i ljubav za majku i dete ali i scenarijom pobila činjenicu da se žena uvijek krivi što je rodila takvo dijete.

-U ovom scenariju, ona je za svog muža heroina. Nažalost, kroz iskustva koja sam čula, obično su priče bile drugačije, gdje su muškarci ti koji napuštaju takav brak i traže zonu komfora. Vesna Berić kojoj sam posvetila performans bila je vidno potresena, ali iskreno plakala sam i ja, ušla sam u njen lik maksimalno. Veoma su potresne scene kad Jelena, o kojoj smo pričali u predstavi, gubi bitku za život. Presretna sam. Večeras sam čula 100 puta “Jelena hvala ti, volim te”, od djece koju smo nagradili poklonima – istakla je Govedarica.

Osim “Models by Jelena Govedarica”, u projektu su akteri djeca ometena u razvoju Udruženja “Neven” iz Priejdora, njih 12 koji skupa imaju preko 90 dijagnoza.

-Oni kroz koreografiju prezentuju svoje emocije, talente i potrebe koje posjeduju kako pojedinačno tako i kolektivno. Ovo je bila tromesečna psihološka radionica za njih gdje su iznijeli glumačke uloge na zavidnom nivou i maksimalno prihvatili projekat. Radili smo posvećeno svake subote po dba sata i uspjeli uvježbati performans koji djeluje nestvarno – naglasila je autorka.

Vidno dirnuta svime što je vidjela u Priejdoru, dizajnerka Belma Delibašić iz Kaknja se zahvalila na pozivu organizatorki i predstavila kolekciju “Odvažna žena” dok je Tina Gegić iz Novog Sada predstavila “Glamur Las Vegasa”.

Glumica Mirela Predojević poručila je djeci iz “Nevena” da su oni od sada njeni drugari i izjavila da je ovo divan način ukazivanja na inkluziju u praksi.

Jelena Govedarica se na kraju zahvalila Gradu Prijedoru na podršci, Salonu “Lady Di”, Slastičarni “Minja”, Hotelu “Staccato”, motelu “Le Pont”, Butiku “Look”, Miki Maus bendu te Domu za stara lica “Zlatni Lug” Derventa.

Priredio – www.prijedordanas.com