Apelaciono vijeće Državnog suda ukinulo je prvostepenu presudu kojom je Boro Milojica osuđen na osam godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti na području Prijedora, dok je Želisav Rivić oslobođen optužbi, te je određeno održavanje novog suđenja.

Iz Suda BiH su saopćili da je Apelaciono vijeće u potpunosti uvažilo žalbu Državnog tužilaštva, te je prvostepena presuda ukinuta u cijelosti.

Prvostepenom presudom iz juna 2019. godine, Milojica je proglašen krivim, kao nekadašnji pripadnik 6. ljubijskog bataljona Vojske Republike Srpske (VRS), po dvije tačke optužnice za ubistva bošnjačkih civila počinjena u julu 1992. u Hambarinama, te mu je izrečena kazna od osam godina zatvora.

Sudsko vijeće je tada, kako je obrazloženo prilikom izricanja presude, poklonilo vjeru svjedocima koji su opisali kako je Milojica ubio Sameda Velibašića na punktu u Hambarinama, kao i Ramu Čelića, koji je s porodicom sjedio ispred kuće.

Istom odlukom, Milojica i Rivić su oslobođeni po četiri tačke optužnice da su, kao pripadnici Ljubijskog bataljona, počinili ubistva civila romske, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u julu 1992. na području Prijedora.

BIRN