U Rudniku “Arselor Mital Prijedor” danas su uručeni satovi jubilarcima – radnicima koji su navršili 20 godina staža, čime je nastavljeno obilježavanje Dana rudara i 15 godina rada ove kompanije u gradu na Sani.

Direktor Sektora kadrovskih, pravnih i opštih poslova kompanije “Arselor Mital Prijedor” LJiljana Vujičić Štrbac rekla je da satove ove godine dobija 18 radnika.

“Ovo je tradicija u našoj firmi. Otkad je osnovan `Arselor Mital Prijedor`, 2004. godine, mi smo preuzeli tu tradiciju od Rudnika željezne rude /RŽR/ `LJubija`, kao našeg osnivača”, rekla je Štrpčeva novinarima u Prijedoru.

Štrpčeva je izrazila nadu će ta tradicija nastaviti da živi dok radi i Rudnik, te da se svi radnici nadaju da će to biti što duže moguće.

Mladen Drinčić, koji je zaposlen na radnom mjestu sistem administratora, jedan je od radnika koji je danas dobio sat povodom 20 godina radnog staža, prvo u Rudniku željezne rude “LJubija”, a potom u “Mitalu”.

“Izuzetno mi je drago za ovu nagradu danas. Nastavlja se tradicija i nadam se da će mnogi drugi doživjeti svojih 20 godina radnog staža u ovoj firmi”, rekao je Drinčić.

Obilježevanje Dana rudara i 15 godina rada rudnika “Arselor Mital Prijedor” počelo je akcijom dobrovoljnog davanja krvi kojoj se odazvalo 85 radnika, a nastavljeno planinarskim maršom “Rudarska transverzala”, te parastosom za poginule i umrle radnike.

Za petak, 13. decembar, najavljen je svečani prijem za goste i poslovne partnere, a za dan kasnije tradionalno rudarsko veče.

Rudarske sportske igre biće održane u utorak, 17. decembra, a 26. i 27. decembra, kada će biti dodijeljeni paketići djeci radnika, biće završen program ovogodišnjeg obilježavanja Dana rudara i proslave petnaestog rođendana kompanije.

U bivšoj Jugoslaviji Dan rudara bio je 21. decembar, a od osnivanja Republike Srpske Dan rudara je Sveta Varvara – zaštitnica rudara, koja se proslavlja 17. decembra.

SRNA