Poslovni ambijent i mentalna transformacija ključni su faktori konkurentnosti neke sredine kada je u pitanju privlačenje stranih investicija, rekla je u Prijedoru pomoćnica ministra za ekonomske odnose i saradnju u Ministarstvu privrede i preduzetništva Republike Srpske Slobodanka Dubravac.

“Mi moramo mijenjati način na koji gledamo sebe, način na koji se predstavljamo vani plus kako nas zapad gleda. Mali narodi malo vjeruju sebi, nismo sebi dovoljni, nemamo povjerenja u sebe i uvijek mislimo da je neko drugi bolji od nas. To je segment gdje treba da prelomimo”, rekla je Dubravac na investicionoj konferenciji “Prijedor Invest 2019: Transformacija”.

Ona je navela da je u jednom autrič /rad na terenu/ programu od 500 privrednika u prehrambenoj industriji u inostranstvu kojima su poslane ponude, deset prihvatilo poziv za razgovor, a od tih deset osam se i pojavilo, a od njih osam jedan došao u Republiku Srpsku i započeo poslovanje.

“Nismo imali investicija u IT i nismo imali američkih investicija, pa smo se malo više potrudili i jedan investitor u tom sektoru nam je i došao iz Amerike. Moramo izaći iz svojih cipela, moramo prepoznati tržište, a na poslovnom ambijentu treba da radimo”, navela je Dubravac.

Ona je dodala da je Vlada Republike Srpske juče osnovala radnu grupu koja ima rok da do 31. januara 2020. godine da analizira svaki parafiskalni namet, da se napravi presjek stanja u saradnji sa lokalnim zajednicama jer su lokalne zajednice, gradovi i megagradovi , a ne države i globalni regioni ključna mjesta za odluku investitora.

Medina Rahman, direktorica njemačke firme koja posluje u Prijedoru “Edna Metalvorking”, rekla je da vjeruje da će radna snaga ostati i opstati na ovom području, da se i poslodavci moraju oko toga potruditi, kao i oko prijema djece na praksu u svoje firme uz odgovarajuće uslove.

“Mi smo 2014. poslovali sa oko 440.000 KM prometa, a lani sa 1,4 miliona prometa. Već sad znamo da ovu godinu završavamo sa 30 odsto rasta u odnosu na prošlu godinu. Prosječna plata je 1.000 KM, 40 sati sedmično se radi, porezi i doprinosi uplaćuju se na cijeli iznos plate”, rekla je Rahmanova.

Finansijski direktor njemačke firme “Raundlajner” Feliks Zontag rekao je da ova firma koja proizvodi ambalažu za hemijsku industriju ima sjedište u NJemačkoj, a proizvodnju u Češkoj, ali da je zbog problema s manjkom radne snage u Češkoj i ujedno poskupljenjem radne snage tamo, odlučila proizvodnju premjestiti u neku drugu zemlju.

“Rukovodili smo se kriterijumima radne snage, troška rada, logistike i stabilnosti, te smo namjeravali posjetiti BiH, Rumuniju, Bugarsku i Hrvatsku. Nakon što smo posjetili BiH, odlučili smo da u druge zemlje ni ne idemo”, istakao je Zontag.

Objašnjavajući zašto je izabran grad Prijedor, on je rekao da je slučajno imao privatna poznanstva s ljudima iz ovog grada, a onda došao i u kontakt sa gradonačelnikom Prijedora i sa predstavnicima Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD” s kojima je dogovorio kupovinu zemljišta na kojem bi iduće godine trebalo da bude izgrađen proizvodni pogon.

“Saradnja sa gradonačelnikom i razvojnom agencijom je veoma obećavajuća u smislu podrške investitorima”, dodao je Zontag.

Predstavnik “Kolektora” Predrag Zorić rekao je da ova slovenačka firma u Republici Srpskoj posluje u tri lokalne zajednice sa četiri proizvodna pogona i sa više od 500 radnika.

“Plan je da do 2025. između ostalog imamo 9.000 kvadratnih metara prostora za proizvodnju elektronskih komponenti za automobilsku industriju, moderan trening centar, mrežu kooperanata i ukupan promet veći od 50 miliona evra na godišnjem nivou”, naveo je Zorić.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić rekao je da Republika Srpska ima 365 parafiskalnih nameta i da je većina iz lokalnih zajednica.
“Uspjeli smo doći do toga da se više nijedan parafiskalni namet ne može ni uvesti ni povećati u lokalnoj zajednici bez saglasnosti Ministarstva finansija Republike Srpske, budući da se i najčešće uvode i povećavaju jer lokalne zajednice imaju manjak drugih prihoda”, dodao je Račić.

www.prijedorgrad.prg