U Prijedoru je promovisana knjiga “Koreografija – tradicionalni ples na sceni” novosadskog koreografa Milorada Lonića u izdanju Matice Srpske.

Lonić je rekao da je ovo prva knjiga koja se bavi problematikom tradicionalne narodne igre i plesa na sceni i daje rješenja kako ih staviti u domen umjetnosti.

On je naveo da narodna ili tradicionalna igra na sceni treba da bude aktualizovana i da dobije emocije ljudi koje je izvode.

“Knjiga daje odgovor da se bavljenje narodnom igrom ne stavlja u sistem dresure nego podrške i da svaki igrač ili plesač na sceni kroz svoj mentalni sklop prikaže igru i dođe u komunikaciju sa publikom”, rekao je Lonić sinoć novinarima.

On je istakao da to nije jednostavan proces i da se to izučava u mnogim zemljama na akademskom nivou, te da i u Srbiji i u širem okruženju to treba podići na viši nivo, te staviti u domen savremenog stvaralaštva.

Sinoćnu promociju knjige organizovalo je prijedorsko Udruženje za očuvanje tradicije.

Lonić, jedan od najboljih koreografa današnjice u Srbiji, održaće danas seminar o temi “Parovne igre Srema, Baranje, Bačke i Banata” u prostorijama Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor sa početkom u 10.00 časova.

Koncert folklornog ansambla “Kolo” iz Novog Sada biće održan večeras u 19.00 časova u Pozorištu Prijedor.

SRNA