kino kozara-publikaFilmove u prijedorskom bioskopu “Kozara” u prošloj godini pogledalo je oko 24.000 ljubitelja sedme umjetnosti ili za oko 10.000 više nego u 2013. godini, rekla je direktor Javne ustanove “Centar za prikazivanje filmova” Prijedor Safira Karahodžić.

“U godini koja je iza nas prikazali smo ukupno 106 filmova u 777 projekcija, dok je u 2013. bilo 65 filmova u 301 projekciji. Sve ove brojke dokazuju opravdanost investiranja u digitalizaciju prijedorskog kina koju smo ozvaničili početkom prošle godine, a u koju je iz gradskog budžeta uloženo oko 170.000 KM”, rekla je Karahodžićeva Srni.

Među prikazanim filmovima bila su 72 naslova holivudske produkcije, 17 crtanih filmova, 10 evropskih i sedam domaćih ostvarenja.

“Na ljestvici najgledanijih prva tri mjesta zauzimaju filmovi `Montevideo, vidimo se` sa 5.071 gledaocem, `Pčelica Maja` sa 1.835 gledalaca i `Mali Budo` koji je imao 1.414 posjetilaca”, navela je Karahodžićeva.

U kinu “Kozara” prošle godine su organizovane tri revije filmova – “Operacija kino”, Sedmica njemačkog filma i Revija crtanih filmova. Kino je, kao i svake godine, učestvovalo u tradicionalnoj manifestaciji Prijedosko kulturno ljeto, vlastitu savremeno opremljenu salu je iznajmljivalo dvadesetak puta za organizovanje različitih sadržaja, čime je povećalo prihode.

“Uskoro ćemo na repertoaru imati prvi film iz Srbije rađen u 3D tehnologiji – `Peti leptir`, kao i planetarne filmske hitove `50 nijansi sive`, `Paranormalna aktivnost 5` i `Park iz doba jure”, najavila je Karahodžićeva.

Cijena kino ulaznica u Prijedoru je četiri KM.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com