DNS Marka Pavića obezbijedio je novu skupštinsku većinu, bez odbornika SNSD-a, u skupštini Grada Prijedora, potvrđeno mi je iz nekoliko izvora.

Nova skupštinska većina, koja podržava gradonačelnika Milenka Đakovića, člana DNS-a, biće promovisana već na sledećoj skupštini Grada, tvrde moji izvori.

Do sada je SNSD u Prijedoru imao skupštinsku većinu, bez DNS-a.

Obezbjeđivanje nove skupštinske većine, bez SNSD-a, u Prijedoru bio je jedan od ključnih Pavićevih ciljeva pred pregovore ove stranke o pogoršanim odnosima u Koaliciji na entitetskom nivou.

Prethodih dana lider SNSD-a Milorad Dodik isticao je nesporazume u Prijedoru kao osnov nesporazuma, ali sada se situacija promijenila i Pavić, ojačan promjenom skupštinske većine, ulazi u razgovore sa SNSD-om mnogo relaksiranije.

Sastanak lidera DNS-a i SNSD-a, zajedno sa stranačkim delegacijama, trebalo bi da se održi danas u 15 časova u prostorijama DNS-a u Banjaluci, što znači da Dodik ide Paviću “na noge”, što i nije baš uobičajeno za lidera SNSD-a.

Prije sastanka biće održan Kolegij DNS-a, kojem će prisustvovati najviši funkcioneri stranke i na kojem će se još jednom, prema mojim sagovornicima, potvrditi zahtjevi koje će iznijeti SNSD-u.

Tri zahtjeva su ključna – DNS traži da se na svakom od tri nivoa vlasti svaka stranka nezavisno sklapa koalicije, što, eventualno, omogućava DNS-u da razgovara o Koaliciji na nivou BiH bez SNSD-a, a da, iztovremeno, ostane u Koaliciji sa tom strankom na entitetskom nivou.

Taj zahtjev je, bez dileme, potpuno neprihvatljiv za Dodika, koji je to i naglasio nekoliko puta.

Drugi zahtjev je da se DNS-u vrate dvije od tri značajne funkcije – predsjednika Narodne skupštine, direktora TE Ugljevik i direktora JP “Vode”, dok je treći zahtjev da sastancima entitetske Koalicije ne prisustvuju SNSD-ove satelitske stranke, već samo SNSD, DNS i SP.

Dodik je, nakon odluke DNS-a, 05.10., da obustave djelovanje u Koaliciji, prvo zaprijetio cijepanjem te stranke, da bi, u danima koji su uslijedili, značajno spustio retoriku.

Dodik sve vrijeme problem između dvije stranke pokušava locirati na neslaganja SNSD-a i DNS-a u Prijedoru, ali nakon što je Pavić preoteo SNSD-u skupštinsku većinu u tom Gradu izbio je značajan pregovarački adut Dodiku iz ruku.

Nisu velika očekivanja da bi današnji sastanak mogao donijeti konačni dogovor, već se, u obje stranke, smatra da je on samo početak razgovora o brojnim nesuglasicama između SNSD-a i DNS-a.

slobodanvaskovic.blogspot.com