Nakon što je kompanija Mital Prijedor suspendovala ranije najavljeno otpuštanje 300 radnika u rudniku Omarska, radnici su privremeno odahnuli. Međutim i dalje se ne zna do kada će suspenzija odluke trajati i kakav će biti rasplet kompletne situacije. Za sada je jedino poznato da su pregovori Mitala i Vlade u toku.

Najavljeno otpuštanje radnika je na čekanju, pregovori između prijedorskog Mitala i institucija Republike Srpske su u toku, a radnici i dalje ne znaju kakva je dugoročna budućnost njihovih radnih mjesta. Direktor Mitala kaže da sve zavisi od ishoda pregovora, međutim detalje ne otkriva.

Postizanje dogovora otežavaju otvorena pitanja. Prvo je pokretanje proizvodnje u rudniku Ljubija, za koji je zainteresovan Mital, međutim dio parlamentarne većine predvođen SNSD-om, ovaj resurs namijenio je nekom drugom. Predstavnici radnika kažu da je krajnje vrijeme da se dvije strane dogovore konkretnu viziju rudarenja u prijedorskoj regiji.

Drugo otvoreno pitanje su transferne cijene po kojima prijedorski Mital prodaje rudu sestrinskoj željezari u Zenici, oko čega godinama traje spor ove kompanije sa republičkom Poreskom upravom. Iz opozicije upozoravaju da mora doći do promjene odnosa Republike Srpske i prijedorske kompanije, ako su domaćim institucijama važna radna mjesta.

Analiza transfernih cijena trebalo bi da bude završena do kraja novembra. Međutim, jasno je da sve ima i političku pozadinu, a to je u velikoj mjeri uticalo na pogoršanje odnosa koalicionih partnera: DNS-a sa jedne i SNSD-a sa druge strane.

rtvbn.com