U Nacionalnom parku Kozara otvorena je planinarska staza dužine oko četiri kilometra. Predstavljena je i prva “ferata” u Srpskoj, dio staze sačinjen od čeličnih klinova i ljestvi za ekstremnije uslove penjanja.

Planinarska staza Rajkovići-Kotlovača-Zečiji kamen postojala je i ranije, a sada je proširena i preruđena.

Postavljene su i signalizacija, klupe, stolovi i nadstrešice za odmor. Dužina staze je 4,2 kilometra, a može se prepješačiti za dva do tri časa.

Anketirani planinari saglasni su da je otvorena jedna od ljepših planinarskih staza u BiH koja prolazi kroz prelijepe predjele i izrazili radost novim sadržajem na Kozari.

Od Rajkovića do planinarskog doma na Kotlovači staza nije zahtjevna, ali od Kotlovače do Zečijeg kamena poprima ekstremniji karakter.

Dužina je jedan i po kilometar, a visinska razlika 300 metara. Upravo tu je izgrađena “via ferata” u dužini od nekoliko stotina metara.

– To je staza koja se prelazi uz pomoć užadi, odnosno sajli i klinova i sigurno će biti interesanta za planinare i alpiniste ili one koji su već koristili “ferate” da bi stekli kondiciju i dodatno se uvježbavali ili oni koji ranije nisu koristili užad za kačenje i pridržavanje da ovdje uvježbavaju, pa kada odu na neke zahtijevnije planine, da bi bili spremni na ono što ih tamo očeukuje – rekao je Dragan Romčević, direktor Nacionalnog parka Kozara.

Staze su uređene u sklopu projekta koji je finansirala Evropska asocijacija za konzervaciju.

Dio projekta bila je i obnova zasada tise, četinarske biljke koja je zakonom zaštićena i nalazi se na Crvenoj listi ugrožene flore i faune Republike Srpske. Zasađeno je 1.500 sadnica tise.

RTRS
Foto – PD Klekovača Prijedor