“DNS ne može više nazad. DNS se neće više povući ni za milimetar”, kazao je Banjac.

– Demokratski narodni savez donijeće odluku hoće li ostati u koaliciji sa SNSD-om ili ne, kazao je Darko Banjac, potpredsjednik te stranke i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Banjac je, u emisiji Izazovi BN TV, rekao da su se u Prijedoru desile “jako ružne stvari gdje su smijenjene dvije uspješne direktorice koje su vodile Domom zdravlja i vrtićem

“Oni akteri koji su to uradili nisu smjeli to da čine i ovo može imati refleksije na koaliciju na republičkom nivou”, rekao je Banjac, navodeći da će se o tome odlučivati narednih dana.

On je rekao da DNS nećće pokleknuti i da su dešavanja u Prijedoru kulminirala u koalicionim odnosima.

“DNS ne može više nazad. DNS se neće više povući ni za milimetar”, kazao je Banjac, za koga kažu da je u “čvrstom zagrljaju” Milorada Dodika.

DNS je od nastanka koalicioni partner SNSD-a. Problemi u tim odnosima pojavili su se nakon prošlih izbora kada je Milorad Dodik od Marka Pavića tražio da se odrekne “mangupa” u redovima te stranke, koji očito nisu bili po njegovoj volji.

Nakon toga je došlo do cijepanja DNS-a što je uzdrmalo tu koaliciju, ali se ona nije raspala.

DNS je ostao zajedno sa SNSD-om, koji je nastavio da ih urušava i to u Prijedoru, koje je važilo jakim upotištem stranke Marka Pavića.

Novu skupštinsku većinu u Prijedoru predvodi SNSD Milorada Dodika zajedno sa SDA Bakira Izetbegovića, DF-a Željka Komšića, kao i jedan odbornik SDS-a, PDP, ali i bivših odbornika DNS-a…

Prema našim izvorima, već danas zbog najnovije situacije zasjedaće Predsjedništvo DNS-a, a što je najavio i Banjac u našoj emisiji, navodeći da će organi stranke da zasjedaju i da donesu konačnu odluku u vezi koalicije na republičkom nivou.

Duboke podjele u DNS-u prisutne su od ranije, ali su preovladali oni koji su bez obzira na udarce koje im je u pertohnim mjesecima davao SNSD da ostanu u toj koaliciji.

Druga struja je zagovornik raskida koalicionh odnosa sa SNSD-om, a ima i onih koji smatraju da se ništa neće promijeniti nego će uslijediti sastanak Dodika i Pavića radi smirivanja tenzija u odnosima između dvije stranke.

Hoće li DNS zbog posljednjih dešavanja imati snage da napusti koaliciju sa SNSD-om i hoće li Marko Pavić oprostiti Prijedor Miloradu Dodiku, koji mu je preoteo skupštinsku većinu, biće poznato narednih dana.

rtvbn.com