Forum za bezbjednost zajednice grada Prijedora ukazao je na problem nepropisnog odlaganja i zloupotrebe minsko-eksplozivnih sredstava koji je ponovo aktualizovan nakon pogibije muškarca čiji su inicijali P.D iz Jelićke, koji je prošlog mjeseca stradao od naprava koje je sam postavio štiteći usjeve od divljih svinja.

Zamjenik predsjedavajućeg Forima Draško Đenadija rekao je da je kod P.D. u džepu pronađena još jedna ručna bomba, dok su tri otkrivene na istoj njivi, a dvije u pomoćnom objektu u domaćinstvu stradalog.

“Na njivi su pronađena još i tri kratera od detonacija koje su se već desile, a to je udaljen kraj i niko to nije ni prijavljivao”, rekao je Đenadija na današnjoj sjednici.

Đenadija je naveo da je gradski Odsjek za civilnu zaštitu u ovoj godini intervenisao na 52 lokacije i tom prilikom uništeno je, između ostalog, 47 ručnih bombi, osam tromblona, dvije protivpješadijske mine, 12 zolja, 1.800 komada municije, oko deset kilograma eksploziva i 40 predmeta poput upaljača, te sporogorećih štapina.

“Situacija nije nimalo zahvalna i trebalo bi se dodatno aktivirati. Mislili smo da je najintenzivniji period za ovo bio neposredno nakon rata, ali, možda bi bilo dobro razmisliti o nekoj novoj `Žetvi`”, rekao je Đenadija.

Radenko Petrić iz Lovačkog udruženja “Mrakovica” rekao je da na njihovom lovištu, kao i lovištima druga dva lovačka udruženja na području Prijedora, ima više divljih svinja, čiji je broj i dalje znatno ispod kapaciteta lovišta, ali je izvjesno da ta divljač pravi štetu na usjevima.

“Zasijali smo 10 hektara raznih kultura namijenjenih za ishranu divljih svinja, što čine i druga dva udruženja to čine. Vidimo da je to sve potrošeno i zato divljač silazi u sela i ugrožava usjeve. Mi smo dužni nadoknaditi štetu, ali samo ako su usjevi bili propisno ograđeni, što danas malo ko čini”, pojasnio je Petrić i dodao da nema vrsta koje napadaju ljude.

Nemanja Savić iz Šumskog gazdinstva Prijedor rekao je da su na području grada primijećene i lisice, i to u naseljima Raškovac i Pećani, koja dijeli potok Puharska.

SRNA