U Bolnici u Prijedoru održan je “Panel za trudnice” čiji je cilj podizanje svijesti o značaju psihofizičke pripreme za trudnoću, porod i roditeljstvo.

Prisutni na “Panelu za trudnice”, mogli su da čuju predavanja stručnjaka iz oblasti ginekologije, anestezije i pedijatarije, a zatim i da doktorima postavljaju pitanja.

– Očekujem novo iskustvo, neka nova saznanja. Iako mi je ovo druga trudnoća, smatram da je svako novo predavanje neko novo iskustvo koje svakoj trudnici može da pomogne i da otkrije neke nedoumice koje imamo do sada – rekla je Nikolina Gašić iz Prijedora.

Panel je organizovala Škola za trudnice “Radosnica” u saradnji sa Opštom bolnicom “Dr Mladen Stojanović” Prijedor.

– Mi organizujemo panele za trudnice širom Republike Srpske, a cilj jeste interaktivno druženje trudnica sa emintentnim stručnjacima kako bi dobile adekvatne odgovre na sve nedoumice koje ih plaše oko trudnoće, poroda i prvih dana majčinsta. Mi smo svjesni činjenice da se trudnice ne samo u Repšublcii Srpskoj, već širom BiH, nedovoljno pripremaju za porod – istakla je Vlatka Bojanič iz Škole za trudnice “Radosnica”.

– Kroz proces začeća, kroz trudnoću, koja je normalna, fiziološka, dolazimo do poroda i svih porođajnih doba, koje trudnica treba kroz ovu edukaciju i psihofizičku pripremu trudenice za porođaj da prođe, sve u cilju da dobijemo, naravno, ono što svi želimo, a to je zdravo novorođenče – navela je pomoćnica direktora Opšte bolnice “Dr Mladen Stojanović” Prijedor de Slobodanka Šormau – Trebovac.

U prijedorskoj bBlnici najavili su da će uskoro početi da primjenjuju epiduralnu anasteziju, koja omogućava bezbolan porođaj.

RTRS