Nakon što je Udruženju “Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralac” (AMUS) uslovno oduzeta dozvola za rad na godinu dana, prijedorski ugostitelji pitaju gdje su završili milioni maraka kojima su prošlih godina AMUS-u plaćali autorska prava te ima li smisla da i dalje plaćaju.

Predsjednik Udruženja ugostitelja iz Prijedora, Goran Dakić kaže da u gradu na Sani ima oko 300 registrovanih ugostitelja.

– Ne znam tačan broj, ali većina njih plaća autorska prava. Iznos novca kojim plaćamo zavisi od kvadrature, broja sjedećih mjesta i slično. Najmanja kafana plaća 20 KM mjesečno, pa to ide do 250 KM za neke hotele. Veliki se novac daje za autorska prava, pogotovo u većim gradovima kao što su Sarajevo i Banjaluka -navodi Dakić.

Dodaje da su ugostitelji prije nekoliko godina morali potpisati ugovore sa AMUSOM i početi plaćati ovom Udruženju za puštanje muzike.

-Oko 50 prijedorskih ugostitelja pozivano je u policiju na razgovor. Tada su nas pitali da li znamo da je nelegalno puštanje muzike krađa, odnosno da je to kažnjivo, pitali su nas i da li smo članovi nekog Udruženja te poručili da je AMUS legalna organizacija. Nismo imali opciju, svi smo morali zaključiti ugovore i plaćati-tvrdi Dakić.

Ističe da je apsurd što sada AMUSU prijeti oduzimanje licence zbog pogrešnog rada.

– Najbitnije pitanje u sve tome je gdje je novac otišao, da li autorima koji se nalaze širom svijeta ili u privatne džepove? Muzika koja se pušta, plaća se u svim državama, ali AMUS je ispala organizacija kojoj se ne treba plaćati, koja je korumpirana, kriminalna i nesigurna, ali izvikana i izreklamirana – ističe Dakić.

Navodi da ugostiteljima ne preporučuje da AMUSU plaćaju za autorska prava.

– Ja sam za svoj restoran prije godinu dana ugovor zaključio sa Radiosparksom iz Banjaluke. Oni su legalna organizacija i imaju nekomercijalnu muziku, ali to je dovoljno za nas restorane i tržne centre i duplo su jeftiniji -kaže Dakić.

Podsjećamo, Institit za intelektualno vlasništvo BiH je u avgustu donio rješenje o uslovnom oduzimanju dozvole AMUSU za obavljanje djelatnosti kolektivnog ostvarivanja prava autora muzičkih djela na 12 mjeseci.

Iz Amusa su saopštili da im neće biti oduzeta dozvola ukoliko u roku od godinu dana održe Skupštinu sa dovoljnim brojem članova te novu sjednicu najavljuju za 23. oktobar.

– Korisnici ostaju u obavezi plaćati naknadu za korištenje autorskih prava AMUS-u, u skladu sa odredbama važećih ugovora, a AMUS ima zakonsku obavezu prikupljena sredstva raspodijeliti autorima-naveli su iz AMUSA na svom veb sajtu.

U rješenju Instituta za intelektualnu svojinu BiH navedeno je da AMUS neće oduzeti dozvolu ako ukloni sve nepravilnosti koje su uočene u njegovom radu. U roku od 60 dana moraju održati sjednicu Skupštine na kojoj bi trebalo, između ostalog, donijeti odluke o izvještaju nezavisnog revizora za 2017. kao i odluku o usvajanju godišnjeg plana i programa te finansijskog plana za ovu godinu.

Raniji pokušaji AMUSA da održi sjednicu Skupštine bili su bezuspješni jer nije prisustvovao dovoljan broj članova.

Predsjednik Skupštine AMUSA je popularni sarajevski pjevač Dino Merlin. Međutim, ima i onih poznatih sarajevskih pjevača koji su govorili da se ne slažu sa načinom rada AMUSA.

EuroBlic-srpskainfo.com