Pored svakodnevne političke borbe koju Saša Bursać vodi sa svojim oponentima unutar Gradskog odbora SNSD-a Prijedor, ovaj, nekada poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i aktuelni predsjednik Gradskog obora SNSD-a Prijedor, vodi tešku borbu sa svojim koalicionim partnerima. Nakon sjednice Glavnog odbora na kojoj je doživio fijasko u trci za generalnog sekretara stranke, novi debakl je bila press konferencija koja je održana danas u Prijedoru.

Bursać je samo prije nekoliko dana bio siguran da će se na presu pojaviti sve političke partije koje egzistiraju u Prijedoru, ali su ga mnoge izdale. Na konferenciji, na kojoj novinari i javnost nisu mogli čuti ništa, nisu se pojavili odbornici SDA, te predstavnici nekoliko vanparlamentarnih stranaka, a koje je Bursać pozvao ili im naredio da dođu.

Šta se zaista dešava u i oko prijedorskog SNSD-a trenutno nikome nije jasno.

U javnosti već kruži priča da su Bursaćeve stranačke kolege, ali i oponeti već krenuli u siječu. Prvo što mu stavljaju na teret jeste to da prijedorski SNSD, nakon opštih izbora 2018.godine, nije dobio ništa, mada su imali čvrsta obećanja da dobijaju jednu ministarsku i nekoliko direktorskih fotelja.

Za razliku od SNSD-a, Prijedorski DNS je dobio i ministarske i direktorske fotelje kao i DEMOS. Članovi SNSD-a se osjećaju prevarenim, riječi su jednog od članova Gradskog odbora SNSD-a

Bursaćevi oponenti, razloge za loš odnos centrale stranke prema Prijedoru, nalaze u tome da on nema uticaja, a ni ugleda kod prvog čovjeka stranke, Milorada Dodika, te da su Dodikovi ljudi od povjerenja u Prijedoru doktor Aleksandar Miljuš i narodni poslanik Dražen Vrhovac, koji je prvi Dodikov pik da bude kandidat za gradonačelnika Prijedora na lokalnim izborima 2020.godine. Vrhovac po svim ulaznim anketama i istraživanjima u Prijedoru ima daleko više šanse da pobjedi u trci za gradonačelnika u odnosu na sve kandidate trenutno okupljene oko SNSDa.

Da koalicija u Prijedoru, koju predvodi Bursać, nema kraja, a ni početka govori i podatak da je predsjednik Ujedinjene Srpske, gostujući u Prijedoru, rekao da je jedini mogući kandidat za gradonačelnika Prijedora Tomo Prpoš, predsjednik lokalnog Demosa, koji nije parlamentaran u Prijedoru.

U javnosti se spominje i to da se uskoro očekuje da Klub odbornika SNSD-a, napuste dva odbornika, koja ne pripadaju Bursaćevoj ekipi, te da se priključe klubu odbornika DNS-a. Da bi mogli napustiti SNSD i preći u DNS spominju se odbornici Andrija Vukotić i Goran Dragojević.

Vukotiću je poslije opštih izbora Saša Bursać obećao da će biti na čelu bolnice u Prijedoru, ali na tom mjestu se zadržao kadar DNS i narodni poslanik Mirko Sovilj. Goran Dragojević, aktuelni potpredsjednik Skupštine grada Prijedora, svoje nezadovoljstvo iskazuje od prvog dana „pucanja“ koalicije sa DNS-om, bio je protiv koalicije sa DF i SDA.

Nezavisni klub odbornika u Prijedoru, koga čine bivši DNS-ovci, praktično su već napustila dva odbornika i vraćaju se starom jatu, što praktično znači da će gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković ponovo imati široku skupštinsku većinu.

Nakon što su se opekli na opozivima u Rudom i Tesliću, Dodik je po pitanju Prijedora oprezan, naročito što se i u Rudom, a i Tesliću osjećao nedostatak DNS na samom referendumu. Da je Bursać na ledu u vrhu stranke govori i to da je prije nekoliko dana u Teslić poslao svog izaslanika, Slobodana Javora, da se direktno kod Milana Miličevića raspita o samoj proceduri opoziva, to je bio fijasko i za Javora i Bursaća, a zbog ovog poteza Saša Bursać je naišao na osudu lokalnih kolega prije svih Dalibora Pavića i Dražena Vrhovca.

Nakon što se lider SNSD-a Milorad Dodik jasno deklarisao da neće podržati inicijativu za osnivanje opštine Omarska, Saša Bursać je i mimo izjave lidera svoje stranke, a na neki način i upozorenja, u nekoliko navrata slao svog izaslanika Dalibora Pavlovića na lokalne skupove u Omarsku, gdje je ovaj jasno dao do znanja da SNSD Prijedor podržava opštinu Omarska bez obzira na stav lidera SNSD-a.

Zbog Bursaća, a nakon zadnje sjednice gradskog odbora SNSD-a, na kojem je bilo i ličnog prozivanja, stvari su se uzburkale i u Aktivu žena. Nakon što je Bursać javno pohvalio profesorku Minju Kasalović, da je mnogo aktivnija u odnosu na Goranu Bosančić, predsjednicu Aktiva žena, iste su se zbog organizacije manifestacije “Gastro veče” pohvatale za vratove jer Kasalovićka vidi sebe na čelu Aktiva žena. Interesantno je da je ova manifestacija bila zatvorenog tipa i na njoj se moglo samo jesti ako imate ulaznicu, tj.člansku kartu SNSD-a.

Bilo kako bilo, Bursać je u velikom problemu, a pred građanima Prijedora je duga i “vrela” politička zima.

rtvbn.com