U zajedničkim naporima mirovnog obrazovanja usmjerenog na stvaranje klime nenasilja i mirnog rješavanja sukoba, NDC, kancelarija u Prijedoru od 2010. godine realizuje aktivnosti u osnovnim školama u Prijedoru, Oštroj Luci i Sanskom Mostu, a od 2012. godine, dva puta godišnje, organizuje zajedničke aktivnosti sa učenicima i nastavnicima osnovnih škola pomenutih gradova / opština.

Sve aktivnosti, ističući zajedničke realizovane aktivnosti u Prijedorskoj regiji, odnosno pomenutim gradovima, omogućavaju dalju edukaciju i razvoj saradnje između učenika i nastavnika osnovnih škola i jačanje mirovnog aktivizma kroz usvajanje vještina o nenasilnom rješavanju sukoba.

Kao razvoj pomenutih aktivnosti, NDC, Prijedor, uz podršku Ambasade SAD u BiH, u školskoj 2019 / 2020. godini realizuje projekat „Glasno za mir“.

Cilj projekta je uspostaviti i osnažiti odnose između učenika osnovnih škola u tri opštine, podsticanjem međusobne komunikacije i razumijevanja, uvažavanja različitosti i tolerancije.

Projekat se realizuje u periodu od avgusta 2019. do maja 2020. godine.

U okviru realizacije pomenutog projekta, NDC Prijedor je, 24-25.8.2019. godine u Hotelu “Zepter” u Kozarskoj Dubici organizovao zajedničku radionicu za 20 projektnih saradnika, predstavnika lokalnih zajednica, direktora osnovnih škola Prijedora, Oštre Luke i Sanskog Mosta, predstavnika Savjeta / Vijeća roditelja, prosvjetnih radnica koje će omogućiti i dalje podržati realizaciju NDC programa u školama.

Cilj rada radionice bio je da kroz grupu podrške realizaciji projekta pruži više informacija o planiranim projektnim aktivnostima, omogući razvoj saradnje, odnosno, da uključi sugestije učesnika u plan i realizaciju projektnih aktivnosti u okviru pomenutog projekta.

Tokom radionice predstavljena su i iskustva saradnika / nastavnica iz osnovnih škola Prijedora, Oštre Luke i Sanskog Mosta u periodu realizacije projekta 2010 – 2019.

NDC Prijedor