U osnovnim i srednjim školama u Srpskoj danas je počela nova školska godina. U školske klupe sjela su 9.293 prvačića, što je za oko 400 manje u odnosu na prošlu godinu. Međutim, raduje činjenica da se u mnogim školama bilježi rast broja učenika upisanih u prve razrede.

Prvi školski dan s nestrpljenjem su dočekali prvaci širom Srpske. Prvi put u školsku klupu će i petogodišnja Јana Dragojević iz Prijedora. Torba i knjige spremni su odavno, kaže Јana, koja se najviše raduje druženju sa novim drugarima. Za učenje se tek sprema, jer je tokom ljeta imala mnogo obaveza.

Njena majka Snježana kaže da je mala Јana raduje školi i da je bila nestrpljiva tokom proteklog vikenda.

– Veoma je srećna jer je prepoznala neke drugare iz vrtića, a torbu i knjige spakovali smo još jutros – priča Snježana Dragojević.

U prijedorske osnovne škole upisano je ukupno 525 prvačića. Najviše u Osnovnu školu “Petar Kočić” – čak 138, što je za 12 više nego u prošloj školskoj godini.

– U centralnoj školi upisano je 112 prvačića od kojih smo formirali pet odjeljenja, dok je u područnoj školi u Gornjim Orlovcima upisano 17, a u Gornjoj Puharskoj devet prvačića – istakla je Gorana Bosančić, direktorka škole.

RTRS