Prijedorčanin Brane Radanović poznat je među svojim sugrađanima kao ugledan i vrijedan domaćin, proizvođač rakije šljivovice nagrađene zlatnim medaljama, ali i kao veliki humanitarac koji se, kao odbornik, od ulaska u gradsku Skupštinu odricao dijela odborničke plate za stipendiranje studenata.

Tako radi već četvrti mandat i smatra da je to jedna od najboljih odluka koju je donio i koja nije došla iznenada s obzirom na to da je i prije ulaska u politiku pomagao ljudima koliko je mogao.

– Kada sam dobio odbornički mandat, smatrao sam da sam to mjesto dobio na osnovu povjerenja građana i da nije korektno da ta sredstva koja se izdvajaju za odborničke naknade trošim samo ja, nego da treba da ih podijelim sa drugima – priča Radanović.

Studente koje stipendira Radanović pronalazi u dogovoru sa prijateljima koji mu predlažu upravo one mlade ljude čiji roditelji nemaju dovoljno novca da ih školuju. Rodbinske i prijateljske veze nisu bile poželjne pa su zbog toga studenti čije je školovanje pomagao bili iz raznih mjesta, a ne isključivo iz rodnih Busnova.

– Nisam vjerovao koliko će taj skromni mjesečni iznos od 150 KM po studentu značiti mladim ljudima i oni su mi veoma zahvalni. Uvijek mi se jave, čestitaju praznike, slave, kao da sam učinio mnogo veće humano djelo – ističe Radanović.

Dodaje da pomoć koju pruža mladim ljudima, željnim znanja i napretka, oplemenjuje i da će to raditi i ubuduće, a da bi njegov primjer trebalo da slijede i ostali odbornici.

– Stipendirao sam šest studenata i trenutno jednog koji završava studije, a obećavam da na tome neću stati i da će vrijedni i marljivi ljudi uvijek biti cijenjeni. I uvijek se držim one stare izreke “Dobro se uvijek dobrim vraća”, pa se i ja tome nadam – rekao je Radanović koji je ponosni otac dviju kćeri i djed troje unučadi.

Humanitarne akcije

Brane Radanović je učesnik mnogih akcija humanitarnog karaktera koje se organizuju u Prijedoru, a među prvima se odazvao i u akciji povodom “Konferencija beba”.

– Smatram da se za taj naš natalitet i mladost moramo svi zajedno boriti, jer drugačije nas neće biti u doglednoj budućnosti – poručio je Radanović.

Glas Srpske