Prijedlog pod rednim brojem 18. i šifrom “What is inside” (Šta je unutra), autorski rad Andreja Žikića Arteza iz Beograda, pobjednik je konkursa za dodjelu šeste godišnje međunarodne nagrade “Paola de Manincor” za izbor najboljeg murala u Prijedoru za 2019. godinu, potvrđeno je iz Udruženja likovnih umjetnika Prijedor na Facebook stranici “Prijedor grad murala”.

U konkurenciji za ovogodišnju nagradu bilo je 57 prijavljenih radova koje su poslali autori iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Italije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Grčke, Španije, Portugala, Poljske, Njemačke, Egipta i Maroka.

Tako je odlučio stručni žiri u sastavu: Ljubiša Pušac (akademski umjetnik i prošlogodišnji pobjednik konkursa), Lidija Kević, Aleksandra Savić i Milijana Marmat (Zavod za izgradnju grada), Luigi Penasa (slikar), Claudia Zini (kustoskinja) i Boris Eremić (slikar i predsjednik ULUP-a).

Realizacija murala planirana je u mjesecu septembru.

Pobjednik ovogodišnjeg konkursa dobiće priliku da svoj rad realizuje na fasadi stambene zgrade u Ulici Nikole Pašića koja je okrenuta ka prostoru između Muzeja Kozare i zgrade Policijske uprave Prijedor.

U opisu pobjedničkog prijedloga je navedeno sljedeće: “Na muralu je prikazana imaginarna scena svakodnevnice zivota koji se krije iza fasade zgrade. Mural treba da podstakne posmatraca da se prepusti mastanju I da barem na trenutak dozvoli sebi da odluta od ocekivanog I uziva u trenutku mira.”.

Godišnja međunarodna nagrada za najbolji mural u Prijedoru “Paola de Manincor” sastoji se iz plakete i nagradnog fonda od 3.000 KM (neto).

Podsjetimo, grad Prijedor već krase murali “Šeširdžija” Nataše Konjević iz Banjaluke, “Transformacija” mađarskog strit-art umjetnika Atile Samožija Vidama, “Vrt” rumunskog autora Raula Opree Sadoa, „Grad“ umjetničke grupe „Dim Tim“ iz Beograda, „Negdje između početka i kraja“ Selvera Begića iz Banjaluke te “Gejm on” Ljubiše Pušca iz Omarske.

Inače, na Facebook stranici “Prijedor grad murala” najviše simpatija osvojio je prijedlog “Djevojka s mjesecom”.

Tekst – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – FB Prijedor grad murala