srna-pavic-ucesnici norGradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je danas da se ovaj grad ponosi borcima Narodnooslobodilačkog rata /NOR/, jer su oni udarili temelje onome što danas ima.

“NJihova borba protiv fašizma, herojstvo koje su pokazali, kao i odgovornost prema zajednici koju su gradili, može danas služiti svima nama za primjer, kao i za sve buduće generacije”, rekao je Pavić, koji je danas veteranima NOR-a u prostorijama Gradskog odbora SUBNOR-a uručio prigodan novogodišnji promotivni materijal.

On je dodao da je posjetio borce NOR-a u znak sjećanja za ono što su uradili, kako bi im iskazao poštovanje i poželio srećne predstojeće praznike.

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Veljko Rodić kaže da bez podrške lokalne zajednice teško da bi mogli da obave sve one poslove zbog kojih su i osnovani davne 1946. godine.

Tokom susreta razgovarano je o daljoj saradnji gradskih vlasti i SUBNOR-a na obilježavanju značajnih datuma i godišnjica iz perioda Drugog svjetskog rata.

Rodić je istakao da je Prijedor dao 10 narodnih heroja, 467 nosilaca partizanske spomenice, od kojih je njih osam živih, kao i oko 5.000 boraca, od kojih je 2.307 poginulo u ratu, a živih je oko 200 učesnika NOR-a.

Na prijemu, koji je danas priređen u prostorijama SUBNOR-a, prisustvovali su i predstavnici gradske Boračke organizacije i Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, te drugih nevladinih organizacija sa kojima SUBNOR sarađuje u aktivnostima njegovanja tradicija NOR-a.

SRNA