Omarska, kod Prijedora, na dobrom je putu da ponovo dobije status opštine nakon što je završena izrada elaborata o ekonomskoj isplativosti potencijalne opštine, koja je pokazala da bi njen budžet bio oko pet miliona i 80.000 KM.

Potvrdio je ovo za “Nezavisne” Ranko Smiljanić, predsjednik Inicijativnog odbora za formiranje opštine Omarska, koji ističe da je elaborat pokazao da bi od 63 teritorijalne jedinice u RS, osam gradova i 55 opština, potencijalna opština Omarska bila 39. po površini, a 27. po broju stanovnika.

“Evropska praksa pokazuje da su mjesta sa 10.000 stanovnika opštine, a mi po popisu iz 2013. imamo 13.126 stanovnika, te smo krenuli u proceduru obnavljanja statusa”, rekao je Smiljanić. Dodao je da sada novac iz Omarske odlazi u Prijedor, i to od rudnika koji se nalazi na području MZ Omarska, Marićka, Gradina. Kako je objasnio, na osnovu koncesije od rudnika, Prijedor godišnje prihoduje milion i 540.000 KM, te je to novac koji se ne vraća Omarskoj.

“Želimo da se ono što je zarađeno na ovom području i troši na ovom području”, napominje Smiljanić. Pojasnio je da prihodi ne dolaze samo od te koncesije, nego da bi značajne prihode – dva-tri miliona KM, imali od poreza, te da su tu i prihodi od naknade za šume – oko 200.000 KM.

“Troškovi osnivanja opštine su između 1,5 do dva miliona KM, tako da nam ukupno ostaje od tri do 3,5 miliona KM za investicije na ovom području”, pojašnjava Smiljanić.

Podsjetio je da je opština Omarska postojala tri puta do sada, prvi put 1929, drugi put 1947. i treći put 1953. do 1963.

“U zadnjem intervalu urađeni su najznačajniji infrastrukturni objekti u Omarskoj. Urađeni su MZ, stanica policije, veterinarska stanica, dom kulture, željeznička stanica, osnovana zemljoradnička zadruga, pruga Omarska – Tomašica. Poslije toga urađeno je malo ili gotovo ništa, možemo reći da su urađene stambena zgrada i nova ambulanta Doma zdravlja”, kaže Smiljanić.

On ističe da iz tog razloga i traže vraćanje statusa opštine, te su svjesni situacije u kojoj se nalazi naše cjelokupno područje, a to su migracije stanovništva, posebno odlazak mladih.

Ističe da sve rade po zakonu, te da će poslije jednog od narednih koraka, prikupljanja potpisa od 30 odsto stanovništva koje se nalazi na teritoriji potencijalne opštine, krajem septembra ili početkom oktobra, s tim ići ka lokalnoj skupštini u Prijedoru, a poslije toga i prema Narodnoj skupštini RS.

“Cilj nam je da sve bude gotovo prije raspisivanja lokalnih izbora naredne godine. Očekujemo da bismo najkasnije krajem marta naredne godine mogli dobiti taj status, kako bi Omarska naredne izbore dočekala kao opština”, ističe Smiljanić.

Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora, kaže da pruža podršku svemu što je dobro za narod, ali da još nije dobio nikakav zvaničan dokument o ekonomskoj opravdanosti. Kada bude imao takav dokument na stolu, moći će ga sagledati, te se o tome i izjasniti.

Podrška
Ranko Smiljanić je rekao da su već ranije dobili podršku od Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, i Nedeljka Čubrilovića, predsjednika Narodne skupštine RS. Dodaje da je podrška obećana i od ostalih zvaničnika u RS i brojnih preduzeća ukoliko se pokaže ekonomska opravdanost, što je elaborat i pokazao.

Nezavisne novine

Povezane vijesti

Prijedor: Od iduće sedmice klizalište i škola kliz... Na platou LJetne bašte u Prijedoru iduće sedmice počeće sa radom klizalište i škola klizanja, a zvanično otvaranje najavljeno je za utorak, 17. decemb...
Aplauzi publike na prijedorskoj premijeri komedije... Sinoć je pred prijedorskom publikom u kinu “Kozara” premijerno prikazan film "Srećan put, komšija". Svoj utisak gledaoci su najbolje dali velikim a...
Prijedor: Pomozimo Mladenu Paukoviću – ̶... Liječenje u Istanbulu i Rimu nije pomoglo Prijedorčaninu Mladenu Paukoviću, koji od rođenja boluje od rijetkog kožnog oboljenja - bulozne epidermolize...
Petak – 13. decembar: Isključenje struje na ... Kako nam je potvrđeno iz prijedorske Elektrodistribucije, ovog petka, 13. decembra 2019. godine, bez električne energije će biti jedan dio potrošača n...
Grad Prijedor: U nedjelju proba sirena sistema za ... Obavještenje građanima Prijedora U skladu sa Pravilnikom o uzbunjivanju i postupanju građana u slučaju opasnosti ("Službeni glasnik Republike Srpsk...
Narodna skupština RS usvojila Odluku o izradi Plan... Narodna skupština Republike Srpske nije usvojila prijedloge odluka o raspuštanju skupština opština Rudo i Teslić koja su bila predviđena zato što nače...
Četvrtak – 12. decembar: Isključenje struje ... Kako nam je potvrđeno iz prijedorske Elektrodistribucije, ovog četvrtka, 12. decembra 2019. godine, bez električne energije će biti jedan dio potrošač...
Prijedor: Novi tender za izgradnju sekundarne vodo... Grad Prijedor raspisao je novi tender za izbor izvođača radova na izgradnji dijela vodovodne mreže u naselju Vrbice. "Procijenjena ukupna vrijednos...