Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković razgovarao je danas sa ambasadorkom Austrije u BiH Ulrike Hartman o kvalitetnim međunacionalnim odnosima u gradu i o saradnji u oblasti privrede i kulture.

“Oni vode politiku u kojoj bi željeli da ne odlazi mnogo radnika sa ovih prostora na Zapad, već da se stvaraju kvalitetni odnosi za poslovne saradnje”, rekao je Đaković.

On je naglasio da je firma “Austronet” u Prijedoru primjer kvalitetnih ulaganja austrijske privrede.

“Austrija je jedan od najvećih investitora u svim oblicima, i finansijskog kapitala i raznih projekata i razgovarali smo o kvalitetnim odnosima tog tipa “, istakao je Đaković.

Hartmanova je ocijenila da saradnja u kulturi i privredi može da se proširi, da ima mogućnosti i za mnogo više i da ona želi da podrži lokalne zajednice koj rade za ljude i za privredu.

“Velika prednost Prijedora je da je blizu granice sa Evropskom unijom i ima ovdje dobrih radnika. Ja čujem da pojam multikulturalnosti postoji u Prijedoru. Ne samo uslovi u privredi, nego i opšti uslovi su jako važni za firme da dolaze ovdje”, dodala je Hartmanova.

Direktor “Austroneta” Enes Kahrimanović, firme koju su nakon prijema zajedno posjetili ambasadorka i gradonačelnik, rekao je da je ovo treći ambasador Austrije koji dolazi posjetiti ovu firmu i da je to pokazatelj da je firma na dobrom putu i pozitivan primjer ulaganja austrijske privrede u BiH.

“Austronet je od 2007.godine u Prijedoru i sa tadašnjih pet radnika sada smo dostigli 120 radnika. Proširujemo se na prostor od 25.000 kvadratnih metara i 95 odsto proizvodnje je izvoz u Evropsku uniju”, naveo je Kahrimanović.

“Austronet” gradi šestu halu, otvara dva nova proizvodna pogona, za iduću godinu planira jedan novi proizvodni brend i od marta iduće godine, kada je početak nove sezone, moguć je prijem novih radnika. Firma izrađuje zaštitna jedra, zaštitne mreže u građevinarstvu i poljoprivredi, reklamne banere za sportske terene, tenisblende, suncobrane i zaštitne ograde za individualnu upotrebu.

www.prijedorgrad.org