Načelnica Odjeljenja za finansije grada Prijedora Biljana Malbašić pozvala je predstavnike mjesnih zajednica da zahtjeve za finansiranje projekata iz budžeta grada dostavljaju i Odsjeku za mjesne zajednice, a posredstvom tog odsjeka i Odjeljenju za finansije kako bi ovo Odjeljenje, iako ne odlučuje o njima, imalo globalnu sliku potreba i kako bi u određenim situacijama moglo i reagovati.

“Standardni problemi u mjesnim zajednicama tiču se infrastrukture. To je normalno, to je život i to je ono što ih interesuje. Ja sam zaista iznenađena da posotje i mjesne zajednice koje imaju male i jednostavne zahtjeve za njihovo funkcionisanje i zaista ćemo učiniti sve da napravimo prohodnost za realizaciju tih zahtjeva”, rekla je Malbašićeva novinarima u Prijedoru nakon javne rasprave o nacrtu rebalansa budžeta grada Prijedora za 2019. godinu.

Ona je navela da su prijedlozi koji su se čuli na javnoj raspravi konkretni i egzaktni.

“Mi ćemo ih razmotriti i uputili ili iskoordinisati sa resornim odjeljenjima i vidjeti do prijedloga rebalansa, a ono što ne bude sada, da u budžetu za narednu godinu dobar dio prijedloga uvažimo”, najavila je Malbašićeva.

Ona je dodala da je manje iznose moguće uvrsiti u rebalans, a da za krupnije, koje nije moguće finansirati direktno iz budžeta, postoji mogućnost kreditnog zaduženja ukoliko bude bilo potrebno izdvajanje više sredstava za zahtjeve za infrastrukturu mjesnih zajednica.

Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su 25. juna nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu u iznosu od 46.327.202 KM u odnosu na 42.127.858 KM budžeta za 2019. godinu i uputili ga u javnu raspravu, a o formi prijedloga izjašnjavaće se na sjednici zakazanoj za 17. jula.

Razlozi za donošenje rebalansa su raspodjela neutrošenih namjenskih sredstava iz 2018. godine, uvrštavanje nepotrošenh kreditnih sredstava u 2018. godini za kapitalne i projekte komunalne infrastrukture i uvećanje stavki na bazi izvršenja ili već sklopljenih ugovora.

www.prijedorgrad.org