Policijska uprava Prijedor proslijedila je Inspektoratu Republike Srpske zapisnik o slučaju u vezi sa neriješenim imovinsko-pravnim odnosima u naselju Gomjenica, budući da nije bilo ni narušavanja javnog reda i mira, ni izvršenja krivičnog djela, rečeno je Srni u ovoj upravi.

Jedno lice prijavilo je 19. maja Policijskoj upravi Prijedor da je na zemljištu koje je u njegovom posjedu u toku izgradnja nasipa, te da ove radove prati i podržava oko 40 građana okupljenih na mjestu izvođenja radova.

“Na mjesto izvođenja radova izašli su policijski službenici Policijske uprave Prijedor i konstatovali da nije dolazilo do narušavanja javnog reda i mira niti izvršenja krivičnih djela”, rečeno je Srni u ovoj upravi.

Vlasnici parcela na kojima nije izgrađen nasip za zaštitu od poplava zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, obavijestili su 22. maja medije da se 19. maja na njihovom imanju okupilo dosta ljudi iz ovog kraja i da je jedno privatno preduzeće postavilo improvizovani nasip mimo volje vlasnika zemlje.

Istog dana oglasio se i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je rekao da je ovdje riječ o tenzijama između mještana koji su bili poplavljeni prošle sedmice i vlasnika zemlje na kojoj bi trebalo da se nastavi gradnja nasipa nakon što se završi eksproprijacija.

“Dio vode je ušao kroz taj dio gdje nedostaje nasip, ali niko ne garantuje da voda nije ušla i sa neke druge strane. Tu je bilo najvidljivije i zato su se sami organizovali”, rekao je Đaković.

Vlasnici imanja, koja su predmet eksproprijacije, optužili su gradsku vlast za odugovlačenje procesa, a gradonačelnik Prijedora odbacio je ove optužbe rekavši da je grad uradio sve što je u njegovoj nadležnosti, a da su za dalje korake nadležni Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove i sudovi.

Prema podacima Gradske uprave, s vlasnicima osam od ukupno 14 parcela koje su predmet eksproprijacije dogovor je postignut i izgrađeno je 230 metara nasipa, dok vlasnici preostalih šest parcela na kojima bi trebalo da bude izgrađeno još 200 metara nasipa višu cijenu otkupa traže putem suda.

SRNA