Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković obišao je danas radove u mjestu Jelićka gdje se izvode radovi na izgradnji tercijarne mreže u okviru projekta vodosnabdijevanja Crno Vrelo.

On je tom prilikom pozvao mještane 11 naselja na širem području Omarske, gdje se radi regionalni vodovod Crno Vrelo, da potpišu ugovore jer je to neophodno radi daljeg planiranja gdje će se kopati mreža i postavljati cjevovodi.

“To je projekat u kojem se treba izgraditi oko 340 kilometara cijevi i oko 250 kilometara tercijarne mreže. Projakt je u vrijednosti od 8.030.000 KM bez PDV-a odnosno 9,4 miliona KM sa PDV-om”, rekao je Đaković novinarima u Omarskoj nakon sastanka sa subjektima uključenim u realizaciju projekta i nakon obilaska radova na terenu.

Rok za izvođenje ovih radova je 18 mjeseci. Izvođač radova, konzorcijum koji čine banjalučki “Hidrokop” i bijeljinska “Higra”, trenutno na terenu ima dvije ekipe koje rade u Jelićki i Gradini, a najvio je da će uskoro angažovati još dva tima.

“Svi procjenjuju da posao dobro ide. U ovom dijelu je do sada urađeno deset kilometara cijevi i položeno u kanale. Kad se završi, predviđeno je da oko 4.000 domaćinstava dobije kvalitetnu pitku vodu”, dodao je Đaković podsjećajući da će sa ovog izvorišta Prijedor vući oko 40 odsto vode, a Banjaluka oko 60 odsto.
Odbornik i mještanin Jelićke Slavko Švraka rekao je da se selo ranije snadbijevalo sa raznih izvora i cisternama, da sada većina od oko 220 domaćinstava ima individualne bunare, da se dio mještana snabdijeva vodom zahvaljujući slobodnom padu, ali da je sistem voda narušen djelovanjem rudnika.

Zajednički projekat Prijedora i Banjaluke Crno Vrelo finansira se kreditom Evropske investicione banke /50 odsto/, grantom /35 odsto/ i učešćem lokalnih zajednica i njihovih građana /15 odsto/.

www.prijedorgrad.org