nezavisne-vlada rsNarodna skupština Republike Srpske izabrala je kasno sinoć novu Vladu Srpske, za čijeg je predsjednika izabrana Željka Cvijanović, dosadašnji premijer Republike Srpske.

Za ministra finansija izabran je Zoran Tegeltija, a Dragan Lukač za ministra unutrašnjih poslova, novi ministar prosvjete i kulture je Dane Malešević, a ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović.

Petar Đokić obavljaće funkciju ministra industrije, energetike i rudarstva, Anton Kasipović ministra pravde, a Stevo Mirjanić ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dok je Dragan Bogdanić izabran za ministra zdravlja i socijalne zaštite.

Ministar nauke i tehnologije ostaje Jasmin Komić, novi ministar trgovine i turizma je Predrag Gluhaković, dok je Jasmina Davidović izabrana za ministra porodice, omladine i sporta.

Srebrenka Golić izabrana je za ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Neđo Trninić za ministra saobraćaja i veza, Zlatan Klokić za ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, dok Davor Čordaš ostaje ministar za izbjeglice i raseljena lica, kao i Lejla Rešić ministar uprave i lokalne samouprave.

Za izbor Cvijanovićeve glasala su 44 poslanika, dok je 37 bilo protiv, a isti rezultati glasanja bili su i za sastav Vlade Srpske.

Nakon izbora, premijer i ministri položili su svečanu zakletvu.

Kao što se može primijetiti, sa područja Prijedora ponovo je izabran samo jedan ministar, odnosno ministarka Lejla Rešić, koja je na tu poziciju došla na prijedlog Demokratskog narodnog saveza (DNS).

Lejla Rešić je rođena 1981. godine u Prijedoru, diplomirala je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, gdje je trenutno i magistrant na katedri za politologiju.

Kao novinar i urednik radila je 10 godina. Po nacionalnosti je Bošnjak.

SRNA
Foto – Nezavisne novine