bozicna zabava-knjiga alenka (1)Udruženje Slovenaca “Lipa” iz Prijedora proteklog vikenda proslavilo je tradicionalnu, 17. po redu Božićnu zabavu. Tom prilikom promovisana je i knjiga “Bilo gdje, bilo kuda uvijek smo Slovenci”, čiji je autor Alenka Uduč.

Iako su daleko od domovine, Slovenci nisu zaboravili svoje porijeklo. Oni ljubomorno od zaborava čuvaju slovenačku tradiciju, kulturu i običaje. To su I pokazali na Božićnoj zabavi održanoj proteklog vikenda u Prijedoru.

– Ova druženja su od velikog značaja za širenje naše kulture i naših običaja, koje su naše mame i dede prenijele na nas. I mi isto to želimo da prenesemo na svoju djecu, kazala je Vesna Sikirić, članica udruženja Slovenaca “Lipa”.

Božićna zabava bila je prilika za promociju knjige “Bilo gdje, bilo kuda uvijek smo Slovenci”, čiji je autor Alenka Uduč, predsjednik Udruženja Slovenaca “Lipa”. Knjiga govori o dolasku I životu tog naroda na našim prostorima.

– Knjiga govori o dolasku Slovenaca na ovo područje. Ko su bili, šta su sa sobom donijeli, kako danas žive i slično, objasnila je autorka.

Ovoj tradicionalnoj zabavi prisustvovali su i gosti iz Bovca. Njegovanje dobrih odnosa sa matičnom zemljom od velikog je značaja, smatra slovenački konzul, Branko Zupanc.

– Sa Slovenojim su vrlo intenzivni kontakti. Kao što vidite, oni dolaze na svaku priredbu. Ovi odavde Slovenci putuju tamo svake godine, istakao je Zupanc.

Slovenci su se na naše prostore počeli doseljavati 1878. godine. U Prijedoru ih je danas oko 300.

ELTA TV
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
bozicna zabava-knjiga alenka (2) bozicna zabava-knjiga alenka (3) bozicna zabava-knjiga alenka (5) bozicna zabava-knjiga alenka (4) bozicna zabava-knjiga alenka (7) bozicna zabava-knjiga alenka (6)