Obavještavamo sve poljoprivredne proizvođače da se na području Prijedorske regije realizuje IFAD projekat Razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima a kojeg sprovodi Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekta Minstarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U sklopu ovog projekta jedan od ciljeva je da se proširi proizvodnja kornišona na području grada Prijedora a i šire te je u vezi s tim napravljen biznis plan sa firmom Karl Kuhne koja se bavi otkupom i preradom kornišona.

U sklopu tog biznis plana proizvođači imaju pravo na tzv. start up pakete pomoću kojih se vrši sufinansiranje nabavke repromaterijala za podizanje zasada.

U sistemu sufinansiranje proizvodnje IFAD projekat će učestvovati sa iznosom od 40% od ukupne vrijednosti za preuzeti repromaterijal, s tim da će se i Opštine projektnog područja uključiti i sufinansirati ovu proizvodnju sa dodatnih 10%, takođe u projektu imamo pogodnost za žene i osobe koje su mlađe od 40 godina gdje će njihova proizvodnja biti sufinansirana sa dodatnih 10%.

Znači, na nekom prostom primjeru ukoliko je Vaš iznos zaduženja za jedan dunum zasada kornišona 1800.00 KM obaveze proizvođača prema otkupljivaču ce iznositi 900.00 KM ili 720.00 KM za žene i mlađe od 40 godina.

Pored navedenih start up paketa, još jedan cilj projekta je osnaživanje Udruženja poljoprivrednih proizvođača I Poljoprivrednih zadruga. Svi koji žele da saznaju više informacija vezanih za projekat mogu ih dobiti u kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi koja se nalazi u Prijedoru na adresi Aleja Kozarskog odreda (bivša upravna zgrada Celpaka).

Pored kornišona u izradi je i biznis plan za plantažnu proizvodnju jagoda i šljiva u uslovima zagarantovanog otkupa.

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com