Zahvaljujući studentima Rudarskog fakultet i Visoke medicinske škole,Prijedor je dobio mjesto na kojem građani mogu da igraju šah na otvorenom.

Predsjednik Saveza studenata Rudarskog fakulteta Srđan Šobot izjavio je na ceremoniji otvaranja ovog šahovskog “igrališta” da su ideju na su došli nakon što su vidjeli da gradu nedostaje jedan šah na otvorenom, kakav imaju mnogi gradovi u okruženju. Kao neformalna grupa građana osmislili su projekat, koji je podržala Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u okviru aktivnosti ” Podrška mladima u lokalnim zajednicama u BiH”.

“Odlučili smo da, kao neformalna grupa, apliciramo za sredstva koja je davao IOM i da pokrenemo ovu priču, jer grad nema nijedan šah na otvorenom”, rekao je Šobot.

Prvi potez na ovoj šahovskoj tabli pod otvorenim nebom povukao je gradonačelnik Milenko Đaković, koji je pohvalio inicijativu studenata.

“Ovo je aktivnost gdje se udružila omladima Prjedora i Međunarodna organiyacija za migracije koja im je pomogla da se napravi ova šahovska garnitura na otvorenom. Ovo je vrlo interesantno, na lijepom je mjestu i vjerujem da će mnogi mladi, ali i penzioneri, ovdje igrati šah”, poručio je Đaković.

Dekan Rudarskog fakulteta, u čijem se krugu nalazi ova tabla, Vladimir Malbašić, rekao je da je ovo način da se ova ustanova dodatno uveže u društveni život grada. Nakon zvaničnog otvaranja uslijedio je šahovski turnir na kojem su snage odmjerili studenti. Šah na otvorenm biće dostupan svim građanima svakog dana u period između 08.00 i 17.00 časova.

www.prijedorgrad.org