Policijski službenici Policijske uprave Prijedor, u veremenskom periodu od 07.03. do 10.03.2019. godine, realizovali su akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu vozača pod uticajem alkohola, opojnih droga i lijekova.

U toku akcije ukupno je kontrolisano 737 učesnika u saobraćaju a sankcije su izrečene za 234 učesnika ili 31,7 %.

Ukupno je alkotestirano 607 vozača od kojih je 66 vozača sankcionisano zbog upravljanja vozilom pod uticajem alkohola a koji su tom prilikom isključeni iz saobraćaja. Prema deset vozača primjenjena je mjera zadržavanja do otrežnjenja u policijskim stanicama u trajanju do 12 časova. Devet vozača zadržano je zbog utvrđene koncentracije alkohola u organizmu u količini preko 1,5 g/kg i jedan vozač zbog odbijanja alkotestiranja. Kod 30 vozača utvrđena je količina alkohola u organizmu od 0,31 do 0,80 g/kg dok je kod 24 vozača utvrđena količina alkohola u organizmu od 0,81 do 1,50 g/kg. Takođe tokom akcije kod jednog vozača utvrđeno je prisustvo opojne droge.

Vozačima zatečenim pod uticajem alkohola pored novčane kazne, izrečene su 34 zaštitnih mjera zabrane upravljanja vozilima, od čega deset zaštitnih mjera u trajanju od dva mjeseca.
Policijska uprava Prijedor apeluje na vozače motornih vozila da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju saobraćajna pravila i propise, posebno pravila koja se odnose na zabranu upravljanja vozilom pod uticajem alkohola, te da odgovornim ponašanjem zaštite sebe i druge učesnike u saobraćaju.

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor i u narednom periodu nastaviće sa kontinuiranim aktivnostima usmjerenim na kontrolu ovih ali i ostalih prekršaja u oblasti bezbjednosti saobraćaja.

PU Prijedor
Foto – ilustracija