Turbulencije u prijedorskom SDS-u se, po svemu sudeći, nastavljaju.

Nakon što su članovi ove stranke, koji su u januaru održali vanrednu skupštinu na kojoj su smijenili predsjednika GO SDS Prijedor Milana Tubina, u srijedu održali sastanak u stranačkim prostorijama i najavili početak procesa unutarstranačkih izbora, juče se pojavio dopis koji je uputio Vukota Govedarica.

Naime, u ovom dokumentu koji je objavljen i na Facebook profilu SDS-a Prijedor, navedeno je da nisu bile ispoštovane statutarne odredbe za održavanje vanredne skupštine, odnosno da istoj nije prisustvovao dovoljan broj delegata, da je Verifikaciona komisija obmanula prisutne, ali i javnost o njihovom broju, tako da ni odluke koje su donijete na toj skupštini održanoj 13.1.2019. godine nisu validne i ne mogu se primjenjivati.

Navedeno je i da su falsifikovani potpisi pojedinih delegata s ciljem obezbjeđivanja kvoruma za rad.

Sigurni smo da će uskoro stići i reakcija dijela članova SDS-a Prijedor koji su organizovali vanrednu skupštinu.

U nastavku vam prenosimo dopis predsjednika Srpske demokratske stranke Republike Srpske upućen Gradskom odboru SDS-a Prijedor.

GRADSKI ODBOR SRPSKE DEMOKRATSKE STRANKE PRIJEDOR

Poštovani, dopisom broj 02-10-1/19 od 11.1.2019. godine obavijestio sam Vas da sazivanje vanredne Skupštine gradske organizacije SDS Prijedor nije u skladu sa Statutom SDS, pri tom detaljno obrazloživši razloge za to.

Obzirom da je vanredna skupština održana, te da su na njoj donijete određene odluke, formirana je Komisija čije je zaduženje bilo provjera tačnosti dostavljenih podataka sa vanredne skupštine održane 13.1.2019. godine, tačnije provjera podataka navedenih u Zapisniku sa vanredne skupštine Gradske organizacije Srpske demokratske stranke Prijedor.

Komisija je dostavila Informaciju broj 21/19 od 13.2.2019. godime iz čije sadržine proizilazi da u vezi sa održavanjem vanredne skupštine od 13.1.2019. godine nisu bile ispoštovane statutarne odredbe za održavanje iste, tj. da istoj nije prisustvovao dovoljan broj delegata, da je Verifikaciona komisija obmanula prisutne, ali i javnost o broju prisutnih delegata, te da zbog činjenice da na vanrednoj skupštini nije prisustvovao dovoljan broj delegata (od ukupnog broja od 279 delegata koliko broji Gradska organizacija Prijedor, vanrednoj skupštini koja je održana 13.1.2019. godine prisustvovalo je 104 delegata, što proizilazi iz sadržine Informacije) ni odluke koje su donijete na toj skupštini održanoj dana 13.1.2019. godine nisu validne i ne mogu se primjenjivati.

Shodno gore navedenom, a imajući u vidu činjenicu da su u prilogu Informacije broj 21/19 od 13.2.2019. godine dostavljene potpisane izjave lica koja su navodno prisustvovala vanrednoj skupštini, a koja su potvrdila da istoj nisu prisustvovali, jasno je da se zaključci Komisije ničim me mogu dovesti u sumnju, da su samim tim netačni navodi iz Zapisnika sa vanredne skupštine Gradske organizacije Srpske demokratske stranke Prijedor održane dana 13.1.2019. godine, te da su u konkretnom slučaju falsifikovani potpisi pojedinih delegata s ciljem obezbjeđivanja kvoruma za rad, to u skladu sa ovlašćenjima koja proizilaze iz odredbe člana 46. Stav 1. alineja 4. Statuta SDS (a kojom je propisana dužnost predsjednika SDS da se stara o dosljednom provođenju odredbi Statuta SDS) to vas ovom prilikom obavještavam da odluke koje su donijete na vanrednoj skupštini Gradske organizacije Srpske demokratske stranke Prijedor održanoj dana 13.1.2019. godine nisu validne.

Gradska organizacija Srpske demokratske stranke Prijedor funkcioniše u punom kapacitetu sve do izbora novih organa nakon sprovedenih redovnih unutarstranačkih izbora 2019. godine.

S tim u vezi, tražim od vas da vratite funkcionisanje Gradske organizacije Prijedor u statutarne okvire, uz napomenu da će u suprotnom slučaju prema odgovornim licima biti pokrenuta odgovornost, kako disciplinska (teža povreda Statuta, nepoštovanje i neizvršavanje odluka organa SDS), tako i krivična, obzirom da postoje osnove sumnje da je radnjama koje su od strane odgovornih lica načinjene u vezi sa utvrđivanjem kvoruma na sjednici održanoj dana 13.1.2019. godine počinjeno krivično djelo Falsifikovanje isprave iz člana 347. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Imajući u vidu da je formirana Komisija za sprovođenje redovnih uputarstranačkih izbora i da je usvojen Plan za sprovođenje redovnih unutarstranačkih izbora, tražiću od iste da hitno riješi sve dileme koje se tiču sprovođenja unutarstranačkih izbora u Gradskoj organizaciji SDS Prijedor.

Predsjednik Srpske demokratske strankeVukota Govedarica

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com