Manifestacija „Dani zime na Kozari 2019“ održaće se se po trinaesti put 2. i 3. februara 2019. godine.

Organizatori 13. privredno turističke manifestacije „Dani zime na Kozari“ su Grad Prijedor, turističke organizacije Prijedor, Kozarska Dubica, Novi Grad i Gradiška, te Nacionalni park „Kozara“.

Pokrovitelj 13. manifestacije „Dani zime na Kozari“ je grad Prijedor, a organizovanje manifestacije su pomogli i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srpske, kao i prijatelji manifestacije.

Prvog dana manifestacije, odnosno 02.02.2019. godine održaće se zimski omladinski marš i ski kup.

Zimski omladinski marš organizovaće Klub ekstremnih sportova „Albatros“. Za članove planinarskih društava koji su se prijavili na zimski omladinski marš obezbjeđen je prevoz iz Prijedora ispred Gradskog stadiona u 8:00 časova, a sa dolaskom na cilj i čorba.

Ski kup organizovaće skijaško planinarsko društvo „Ljubijski rudar“ će se organizovati za 3 kategorije, odnosno srednje škole (dječaci i djevojčice), stariji osnovci (dječaci i djevojčice) i mlađi osnovci (dječaci i djevojčice). Za pobjednike obezbjeđeno je 6 pehara, po 6 zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja i diplome za osvojeno mjesto, kao i pokloni sponzora. Za one koji dođu na ski kup i nemaju opremu dobiće besplatnu ski opremu za takmičenje. Organizator ski kupa je Planinarsko skijaško društvo „LJubijski rudar“.

Drugog dana manifestacije, odnosno 03.02.2019. godine održaće se centralna manifestacija „Dani zime na Kozari“ sa početkom u 11:00 časova. Obuhvatiće sportska takmičenja gradova/opština Potkozarja i okruženja, gastro takmičenja u 3 kategorije: turističko-ugostiteljske škole Republike Srpske, lovačka udruženja Potkozarja i izviđački odredi i planinarska društva.

Na dan 03.02.2019. godine biće obezbjeđen besplatan prevoz za učesnike i posjetioce iz Prijedora 13 autobusa (Gradski stadion od 9:00 do 10:00 časova), 2 autobusa iz Gradiške (ispred zgrade Opštine u 8:00 časova), 3 autobusa iz Banja Luke (stara autobuska stanica u 8:00 časova), 3 autobusa iz Kozarske Dubice (sportska dvorana od 9:00 časova), 1 autobus iz Novog Grada (ispred hotela u 9:00), 1 autobus iz Oštre Luka (iz centra u 8:00). Povratak autobusa sa Kozare je nakon završetka manifestacije od 16:00 časova.
Za posjetioce koji dolaze privatnim automobilima obezbjeđen je parking preko puta motela „Bijelih voda“ i na Benkovcu. Za sve one koji će parkirati na Benkovcu organizovaće se se autobus koji će tokom manifestacije prevoziti putnike na relaciji Benkovac – Mrakovica – Benkovac.

U toku trajanja manifestacije ulaz u Nacionalni park „Kozara“ će biti po promotivnoj cijeni od 1 KM, a iste će se koristiti za tombolu koju su obezbjedili sponzori tombole.

Sportsko takmičenje u okviru ove manifestacije održava se u šest zabavnih sportskih disciplina, kao što su trčanje parova sa vezanim nogama, nabacivanje obruča, lopta na čelu, skok u dalj iz mjesta, rušenje piramide i spojeni golovi. U sportskom takmičenju učešće je prijavilo ukupno 9 ekipa i to iz Prijedora, Kozarske Dubice, Gradiške, Banja Luke, Oštre Luke, Kostajnice, Novog Grada, Srpca i NP „Kozara“. Obezbjeđene su i novčane nagrade za pobjednike u sportskom takmičenju i to: za prvo mjesto 250 KM, drugo mjesto 150 KM i treće mjesto 100 KM.

U gastro takmičenju učešće je prijavilo ukupno 31 ekipa i to: 8 ekipa srednjih škola, 11 ekipa izviđača i planinara, i 12 ekipa lovačkih udruženja. Ekipe dolaze iz Prijedora, Kozarske Dubice, Gradiške, Banja Luke, Oštre Luke, Kostajnice, Novog Grada, Petrova, Zenice, Broda, Srpca i Stare Pazove. Srednjim školama, planinarskim društvima i odredima izviđača obezbjeđena su sredstva od 200 KM za nabavku gastro materijala za kotliće i rekvizite. Pobjednik je ekipa koja osvoji najveći broj bodova. Za pobjednike svake kategorije obezbjeđuje se pehar i pokloni sponzora.

U kulturno-umjetničkom programu će nastupiti bend „ The Bechars“, „DJ Vladimir“ iz Prijedora, Gradiški tamburaši, pjevačke grupe KUD-a „Knešpolje“ iz Knežice, „Jabuka“ iz Kozarske Dubice i KUD-a „Una“ iz Novog Grada.

Svečano otvaranje manifestacije na dan 03.02.2019. godine predviđeno je u 11:00 časova, a proglašenje pobjednika i svečano zatvaranje manifestacije od 15:00 do 15:30 časova.

Ovom prilikom se zahvaljujemo prijateljima i sponzorima manifestacije.