Državljanin BiH Mervan Šljivar (38), koji ima i državljanstvo Slovenije, osuđen je u toj državi na 30 godina robije za ubistvo Nedžada Kličića (34) iz Cazina, poznatijeg kao krajiški Rambo, saznaju “Nezavisne”.

Nedžadov otac Zaim Kličić bio je zadovoljan ovom prvostepenom presudom, a koja, inače, predstavlja najveću moguću kaznu koju propisuje slovenačko pravosuđe.

“Tih 30 godina zatvora je prikladna kazna, ali ako mene pitate, ja bih mu odrubio glavu”, rekao je otac ubijenog Cazinjanina.

Šljivara je osudila Vesna Podjed, sudija Okružnog suda u Ljubljani, a u presudi se navodi da je zločin izvršen iz bezobzirne osvete.

“Ne postoje olakšavajuće okolnosti, a kazna je u skladu sa sudskom praksom u slučaju najtežih zločina”, rekla je Podjedova.

Šljivar je u završnoj riječi pred sudom u Ljubljani tvrdio da nije kriv.

“Samo ću ovo reći – s ovim zločinom nemam apsolutno ništa”, rekao je tada Mervan Šljivar.

Potpuno drugačije mišljenje tada su iznijeli Nedžadovi roditelji, Zaim i Safija. Otac je uzviknuo da nema sumnje u to ko je ubio Nedžada.

“Znamo tačno ko je krivac. Ovaj junak je bio glavni organizator. Ovaj kriminalac”, rekao je ožalošćeni otac, gledajući u Šljivara.

Majka ubijenog muškarca je u hodniku ispred sudnice Šljivaru plačući dobacivala: “Ubica”.

Za tužioca Dragicu Abrahamsberg u ovom slučaju sve je jasno kao dan.

“Osudite ga na 30 godina zatvora, za njega nema olakšavajućih okolnosti”, rekla je tužiteljka tokom završnih riječi.

Sa druge strane, kako saznaju “Nezavisne”, odbrana optuženog tvrdila je da protiv Šljivara nema dokaza, te zatražila da on bude oslobođen optužbi. Odbrana je najavila žalbu na ovu presudu.

Inače, krivično gonjenje Šljivara slovenačke vlasti preuzele su od bh. pravosuđa. U optužnici on je označen kao glavni krivac u slučaju ubistva u jednom kafiću, u noći 14. septembra 2014. godine, u Ostrošcu, kod Cazina.

Kako je navedeno u optužnici, dok je Kličić sjedio sam u loži u kafiću, pred lokal su sa Šljivarom stigli Haris Gredelj, Sabahudin Ikeljić, Dragan Pavlović i Mehmed Rekić, a bili su naoružani i maskirani. Većina ih je ušla u kafić.

Šljivar je tada, kako se navodi, stao pored Ramba, pretukao ga pištoljem, a zatim ga ustrijelio pucanjem u glavu.

Nakon ubistva, Šljivar je pobjegao u Sloveniju, dok su preostali osuđeni u BiH, gdje su priznali umiješanost ovaj slučaj.

Vrhovni sud FBiH Gredelja je osudio na šest godina i dva mjeseca zatvora. Rekić je dobio šest godina, a Ikeljić je osuđen na pet godina zatvora. Pavlović je po sporazumu o priznanju krivce osuđen na dvije godine i osam mjeseci.

Pred slovenačkim pravosuđem Šljivar je i na početku suđenja tvrdio da nije kriv.

“Danas pred vama stoji nevin čovjek, koji se nalazi u pritvoru skoro tri godine”, rekao je Šljivar.

Šljivar je Prijedorčanin koji se nalazio na potjernici koju je 2015. godine objavio MUP Unsko-sanskog kantona.

Nezavisne novine
Foto – dnevnik.si