Odbrana Sretka Pavića uložila je materijalne dokaze kojima nastoji dokazati postojanje bošnjačkih oružanih formacija i napada na srpske ciljeve na području Prijedora.

Branilac Ranko Dakić uložio je set dokumenata Stranke demokratske akcije (SDA) koji, prema njegovim riječima, pokazuju da su se pripremali za oružani sukob u BiH već u ljeto 1991.

Uložen je i poziv Teritorijalne odbrane Prijedor Štabu Teritorijalne odbrane u Kozarcu na opštu mobilizaciju od 23. aprila 1992. godine, te depeše, krivične prijave i potvrde o oduzimanju oružja koje, kako je naveo Dakić, govore o početku oružanog sukoba i formiranju bošnjačkih borbenih jedinica.

Odbrana je uložila i spisak lica koja su učestvovala u napadu na Prijedor 29. na 30. maj 1992, kao i spisak poginulih policajaca Stanice javne bezbjednosti u Prijedoru.

Među 40-ak dokaza su i dokumenti kojima Odbrana nastoji da pobije tvrdnje svjedoka koji je izjavio da je optuženi bio svijetle puti.

Tužilac Sedin Idrizović je prigovorio na relevantnost akata SDA, ocijenivši da su izvan perioda optužnice i da ne potvrđuju tezu Odbrane.

On je prigovorio i na nekoliko dokaza, navodeći da nisu autentični, jer nemaju potpisa, pečata, kao ni dokaza da su nekome dostavljeni. U vezi sa spiskom poginulih policajaca, on je naveo da se ne vide okolnosti njihovog stradanja.

Pavić je optužen za zločin protiv čovječnosti. Na teret mu je stavljeno učešće u ubistvu pet civila bošnjačke nacionalnosti u prijedorskom selu Rizvanovići. On je optužen kao pripadnik Volarske čete, koja je bila u sastavu Šestog ljubijskog bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Suđenje se nastavlja 4. februara, za kada je planirano saslušanje posljednja dva svjedoka Odbrane.

BIRN