Na sednici glavnog odbora Demokratskog narodnog saveza o članstvu u novoj vladi Republike Srpske. On bi trebalo da vodi Ministarstvo saobraćaja, a ona ostaje u “lokalnoj upravi”

Glavni odbor DNS, koji je održan proteklog vikenda u Prijedoru, potvrdio je punu podršku predsedniku Marku Paviću i Predsedništvu DNS da nastave da vode stranku na principima stranačkog programa i statuta, ali i pokazao da će DNS definitivno biti i dalje član vladajuće koalicije u Srpskoj i imati članove Vlade RS!

Pored sednice GO DNS, u ovoj partiji, već se slaže mozaik oko predstavnika DNS u novoj Vladi RS. Kako “Novosti” saznaju iz izvora u DNS, ministri iz DNS će verovatno biti Dragutin Rodić, generalni sekretar DNS i Lejla Rešić, dosadašnja ministara uprave i lokalne samouprave RS.

Dragutin Rodić bi trebao da sedne u stolicu ministra saobraćaja i veza umesto dosadašnjeg kadra DNS Neđe Trninića, dok će Lejla Rešić zadržati mesto ministra lokalne uprave i samouprave RS.

Marko Pavić, predsednik DNS, kaže za “Novosti” da očekuje naredne sednice nove razgovore sa SNSD oko sastava Vlade RS.

– Nakon što obavimo nove razgovore, i zvanično će biti poznato ko će biti prestavnici DNS u novoj Vladi RS. Mi ostajemo u Vladi RS, kao što je dogovoreno i pre izbora – poručio je Pavić.

DNS, dodaje Pavić, čvrsto stoji uz koalicioni sporazum, koji je potpisan sa SNSD i SP pred oktobarske izbore.

– Mi ćemo, prema obećanju mandatara i dalje činiti deo vlasti i Vlade u Srpskoj, a sada je na organima DNS da izaberu ministre – izjavio je Pavić.

Pavić ističe da DNS nastavlja rad na principima stranačkog programa i statuta i na principima volje i želje članova i glasača koji su DNS dali podršku na proteklim izborima. GO DNS je usvojio zaključke sa 15. i 16. sednice Predsedništa stranke, čime je data puna podrška predsedniku i Predsedništvu da i dalje vode stranku.

– Onemogućeno je da jedna grupa ljudi, uz pomoć sa strane, preuzme stranku. Izvorni DNS je ostao i nastaviće da deluje na svojim osnovnim principima – naglasio je Pavić.

Kako ističe Pavić, jedan broj članova DNS radio je suprotno politici i stavovima organa stranke i oni su isključeni.

Nakon proteklih izbora, on je izrazio zadovoljstvo pozitivnom energijom koja se, kako je rekao, osetila u DNS.

– Pohvalili smo regije Romanije, Bijeljine i Banjaluke i pojedince koje su u tim regionima dali izuzetan doprinos za veliki skok osvojenih glasova – rekao je Pavić. – Ti rezultati su osnov da DNS ide dalje i da na narednim izborima postigne bolji rezultat nego u prethodnom periodu.

REZULTATI I PLANOVI

SVOJE planove smo ispunili kada smo osvojili 12 poslaničkih mesta u NS RS i jedno u parlamentu BiH, zatim 100.000 glasova za zajedničke kandidate za člana Predsedništva BiH i predsednika Srpske. Imamo rezultate kojima se možemo ponositi i kojima možemo biti zadovoljni – rekao je Marko Pavić.

IZVEŠTAJ

NA sednici GO DNS usvojen je izveštaj centralnog izbornog štaba, uz konstataciju da je DNS izuzetno zadovoljan rezultatima izbornih aktivnosti.

novosti.rs