amp-program-2014Preduzeće „Arselor Mital“ Prijedor i ove godine nizom manifestacija obilježiće Dan rudara, ali i deset godina poslovanja, a prva aktivnost je dobrovoljno darivanje krvi u bolnici „Doktor Mladen Stojanović“ Prijedor najavljeno za sutra.

To je tradicionalna aktivnost prijedorskih rudara čime ujedno obilježavaju i Međunarodni dan volontera. Polazak ka bolnici planiran je za 7.30, a aktivnost darivanja krvi od 8.00 do 13.00 časova.

„Ove godine imamo rekordan broj prijavljenih davalaca. Više od 110 naših kolega darovaće krv na transfuziologiji u prijedorskoj bolnici“, najavio je Predrag Šorga iz službe za odnose s javnošću „Arselor Mitala“.

U petak, 5. decembra, biće obilježen osmi rođendan Fondacije „Arselor Mital“ prvim takmičenjem učenika osnovnih škola u plesu „Plešimo zajedno“ u Sportskoj dvorani „Mladost“ u 19.00 časova. U takmičenju učestvuje više od 160 učenika iz devet osnovnih škola, a ovom prilikom biće uručene i nagrade podbjednicima likovnog konkursa za osnovce o temi „Čelik – štiti naš svijet“.

Za ponedjeljak, 8. decembra, u 19.00 časova najavljena je izložba „Rudnici kulture“ u Muzeju Kozare koja će biti otvorena do 13. decembra.

U rudniku Omarska, u srijedu, 10. decembra, u 11.00 časova predviđeno je puštanje u pogon filter prese i magnetnog separatora, postrojenja kojima je cilj unapređenje proizvodnog procesa.

Za četvrtak, 11. decembra, zakazana je tradicionalna manifestacija sa studentima Rudarskog fakulteta Prijedor „Skok preko kože“ koja će se održati u Pozorištu Prijedor s početkom u 18.00 časova, a dan kasnije na svečanoj akademiji biće prikazan film i promovisana brošura u povodu deset godina rada kompanije „Arselor Mital“ u Prijedoru.

U subotu, 13. decembra, planinarski marš „Tragom rimskih i srednjevjekovnih iskopina željezne rude“ pješačiće se rutom Blagaj – Volar – Ljubija dugom 23 kilometra, uz organizovan prevoz ispred rudničke direkcije u 7.30 časova, a dan kasnije održaće se rudarske sportske igre.

Tradicionalnom rudarskom večeri u utorak, 16. decembra, biće završen program ovogodišnjeg obilježavanja Dana rudara i proslave desetog rođendana kompanije, a srijeda, 17. decembra, neradni je dan za sve zaposlene.

U bivšoj Jugoslaviji Dan rudara bio je 21. decembra, a od osnivanja Republike Srpske Dan rudara je Sveta Varvara, zaštitnica rudara, koja se slavi 17. decembra.

SRNA