nasilje u porodici-16 dana aktivizma (1)Centar za socijalni rad Prijedor u ovoj godini zabilježio je veći broj slučajeva nasilja u porodici nego prethodne godine, ali je u pitanju podignuta svijest građana o prepoznavanju pojave i o značaju prijavljivanja, rekla je sociolog prijedorskog Centra za socijalni rad i kooridnator na poslovima nasilja u porodici Milena Miodragović.

Ne mislimo da je više nasilja nego mislimo da se nasilje više prijavljuje. Osim toga, imamo daleko više slučajeva samoinicijativnog prijavljivanja porodičnog nasilja nego ranije kada smo saznanja o toj pojavi najčešće dobijali samo od policije“, kazala je Miodragović u Prijedoru gdje je danas obilježena kampanja „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja u porodici“.

Ona je podsjetila da u Prijedoru od 2012. godine više ne postoji sigurna kuća, da sigurne kuće postoje u tri lokalne zajednice u Republici Srpskoj, te da u prijedorskom Centru za socijalni rad funkcioniše prihvatna stanica koja žrtvi pruža zaštitu, smještaj, hranu, higijenu, brigu i stručnu pomoć u trajanju od 72 časa.

nasilje u porodici-16 dana aktivizma (2)„Ukoliko žrtva nema podršku u porodici ili širem socijalnom okruženju, onda mi u ta tri dana uglavnom uspijemo naći smještaj i uključiti sve institucuije koje mogu dati adekvatan odgovor“, navela je Miodragović.

Direktor Srednjoškolskog centra Prijedor Milenko Kosić rekao je da škole imaju odličnu saradnju sa Centrom za socijalni rad, ali da za problem nasilja u porodici uglavnom saznaju kasno i uglavnom posredno.

„Djeca se srame o tome govoriti, roditelji takođe kriju, tako da mi o nasilju u porodici saznajemo uglavnom posrednim putem. Tada počinje ta aktivna saradnja školskih psihologa i pedagoga sa Centrom za socijalni rad, a mi smo u posljednje vrijeme imali tri takva slučaja“, rekao je Kosić i dodao da je školama neophodan i socijalni radnik kako bi timovi bili kompletni.

Marijana Dinek iz Fondacije „Bosansko-hercegovačka inicijativa žena“ rekla je da je potrebno djecu iz rizičnih grupa uključiti u učenička tijela poput vršnjačkih savjeta ili savjeta učenika.

nasilje u porodici-16 dana aktivizma (3)„Takođe među građanima se mora razvijati svijest da je dobro prijavti nasilje za koje znaju, a da nije dobro ne prijaviti ga i da je pogrešan rasprostranjeni stav, pa čak i kažnjiv zakonom, da ne treba prijaviti porodično nasilje jer je to stvar te porodice i u to se ne treba miješati“, kazala je Dinek na javnoj raspravi o porodičnom nasilju koju su danas u Osnovnoj školi /OŠ/ „Branko Ćopić“ u Prijedoru organizovali potpisnici Protokola u cilju zaštite i zbrinjavanja žrtava porodičnog nasilja u gradu Prijedoru.

Direktor OŠ „Branko Ćopić“ Sanja Munjiza rekla je da se sve vaspitno-obrazovne ustanove susreću sa raznim oblicima vršnjačkog i porodičnog nasilja.

„Naša škola je u brojnim projektima za prevenciju i suzbijanje nasilja, a uvijek je bolje prevenirati, jer je suzbijanje već neka druga faza“, poručila je Munjiza.

Draško Đenadija iz Foruma za bezbjednost građana Prijedora rekao je da ovo tijelo broji 25 subjekata odnosno različitih institucija, da djeluje desetak godina i da se aktivno bavi prevencijom i suzbijanjem nasilja u porodici i vršnjačkog nasilja.

„Za sve školske psihologe i pedagoge organizovali smo obuku kako da prepoznaju da li je dijete izloženo nasilju, a inicirali smo Protokol u cilju zaštite i zbrinjavanja žrtava porodičnog nasilja u gradu Prijedoru koji su potpisali Centar za socijalni rad, Dom zdravlja i Centar javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor“, podsjetio je Đenadija.

Forumu o pitanjima porodičnog nasilja prethodila je prigodna predstava sarajevskih glumaca bazirana na istinim događajima odnosno na svjedočenjima žrtava nasilja u porodici, mahom među romskom populacijom.

Obilježavanju „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja u porodici“ prisustvovali su predstavnici gradske uprave i Skupštine grada Prijedora, Centra za socijalni rad, CJB Prijedor, Foruma za bezbjednost građana Prijedora, bolnice „Doktor Mladen Stojanović“, Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, osnovnih i srednjih škola, kao i nevladinih organizacija.

SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com