Nekontrolisan priliv migranata na područje Unsko-sanskog kantona može pogoršati bezbjednosnu i humanitarnu situaciju u ovom kantonu, zaključeno je na sastanku predstavnika kantona sa ministrom bezbjednosti BiH Draganom Mektićem i ministrom za ljudska prava i izbjeglice Semihom Borovac.

Na sastanku je rečeno da je potrebno pronaći rješenje za voz Sarajevo-Bihać, koji migranti i dalje koriste da bi došli do Unsko-sanskog kantona.

Zbog blokade ulaska u ovaj kanton, sve više migranata je u sjeverozapadnim opštinama Republike Srpske. Nadležni i građani plaše se da će njihove opštine postati novi centar migrantske krize u BiH.

Mještani svjedoče da migranti već danima migranti prolaze kroz Ivanjsku.

– Svako jutro kroz Ivanjsku prolaze grupe od 20, 50, ili 100 ljudi. Idu glavnom cestom ili kroz šumu – kaže Dragan Drljača, mještanin Ivanjske.

Ulazak iz Republike Srpske u Unsko-sanski Kanton praktično je nemoguć, kažu migranti. Na liniji razgraničenja između Srpske i Federacije, danas je bila i grupa Pakistanaca.

– Želimo da idemo u Bihać, pokušali smo dva puta, ali policija nas je oba puta vratila nazad – kaže Šeri, migrant iz Pakistana.

Na području Policijske uprave Prijedor od početka oktobra evidentirano je 95 ilegalnih migranata.

Bezbjednosna situacija je, kažu, zadovoljavajuća, ali zbog situacije sa migrantima, pojačano je prisustvo policije.

– Policijski službenici su prisutni i prilikom kretanja sredstava javnog prevoza, na primjer na relaciji na kojoj saobraća voz Sarajevo-Bihać, autobuske linije Sarajevo-Banjaluka preko Prijedora za Bihać, te na području Pounja – kaže Sretoja Vujanović, načelnik Sektora policije PU Prijedor.

Kako saznajemo, migranti već imaju ustaljenu putanju. Zbog nemogućnosti prelaska hrvatske granice svakodnevno, autobusom iz Bihaća, odlaze prema sjeverozapadnim opštinama Republike Srpske. Nakon toga traže alternativne i šumske pravce da bi se domogli Hrvatske i Evrope.

– Zabrinjava nas ulazak u zimske mjesece sa niskim temperaturama i padavinama, što će svakako otežati boravak i kretanje migranata – kaže Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

U opštinama Republike Srpske uz granicu sa Hrvatskom zabrinuti su da bi migrantska kriza mogla da bude prenesena na njihovo područje. Poručuju da ove lokalne zajednice nemaju kapacitet za prihvat migranata.

– Opština Kostajnica nema resursa kojima može primiti i zadržati te migrante i mi ćemo vjerovatno morati, ukoliko dođe do veće migracije prema Kostajnici, zatražiti pomoć viših nivoa vlasti – kaže Aleksandar Pašić, portparol opštine Kostajnica.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić podsjeća da je Vlade Srpske saopštila da na prostorima Republike Srpske nema mogućnosti za smještaj migranata.

Prema zvaničnim podacima, samo u oktobru u BiH je ušlo 5.000 migranata. Iz Sarajeva odlaze prema Krajini, u Unsko – sanski kanton više ne mogu, a gdje će i kako dalje – sada više niko ne zna!

RTRS

Povezane vijesti

PRIJEDOR: MATURSKO VEČE GIMNAZIJE “SVETI SAV... Večeras su u našem gradu nastavljene ovogodišnje proslave srednjoškolskih maturskih večeri. Srijeda je bila rezervisana za maturante Gimnazije "Sve...
PRIJEDOR: IZGRADNJA NASIPA U GOMJENICI STALA ZBOG ... Vlasnici sedam parcela uz obalu Sane u Prijedoru, nedaleko od ušća Gomjenice u ovu rijeku, na kojima nije izgrađen nasip za zaštitu od poplava zbog ne...
TEŠKA NESREĆA U PRIJEDORSKOM PREDUZEĆU: METALNE PL... Dvojica radnika teško su povrijeđena prilikom nesreće u krugu firme „Bosnamontaža“ u Prijedoru, saznaje Srpskainfo. Prema našim informacijama, tešk...
“NIJE IH INTERESOVAO NASIP”: PRIJEDORČANI TVRDE DA... Vlasnici parcela na kojima nije izgrađen nasip uz rijeku Sanu u prijedorskom naselju Gomjenica poručili su danas da odgovornost mora da snosi gradska ...
SRIJEDA – 22. MAJ: ŽUTI METEOALARM ZA PODRUČ... Hidrometeorološki zavodi izdali su žuti meteoalarm za područje Prijedora za ovu srijedu, 22. maj 2019. godine. Očekuje se grmljavina. Budite spr...
PRIJEDOR: MATURSKO VEČE UGOSTITELJSKO-EKONOMSKE ŠK... Večeras su u našem gradu nastavljene ovogodišnje proslave srednjoškolskih maturskih večeri. Utorak je bio rezervisan za maturante Centra "Sunce" i ...
“LJUDI KAPA DO PODA!”: PRIJEDORSKI VATROGASCI MOLI... Prijedorskim vatrogascima, koji su prije par dana uputili apel sugrađanima da na njih ne iskaljuju svoj bijes i patnju zbog poplava, sada, kada su pop...
MATURSKO VEČE SREDNJOŠKOLSKOG CENTRA PRIJEDOR – FO... Večeras su u našem gradu počele ovogodišnje proslave srednjoškolskih maturskih večeri. Maturanti Srednjoškolskog centra Prijedor su „probili led“ o...