Nekontrolisan priliv migranata na područje Unsko-sanskog kantona može pogoršati bezbjednosnu i humanitarnu situaciju u ovom kantonu, zaključeno je na sastanku predstavnika kantona sa ministrom bezbjednosti BiH Draganom Mektićem i ministrom za ljudska prava i izbjeglice Semihom Borovac.

Na sastanku je rečeno da je potrebno pronaći rješenje za voz Sarajevo-Bihać, koji migranti i dalje koriste da bi došli do Unsko-sanskog kantona.

Zbog blokade ulaska u ovaj kanton, sve više migranata je u sjeverozapadnim opštinama Republike Srpske. Nadležni i građani plaše se da će njihove opštine postati novi centar migrantske krize u BiH.

Mještani svjedoče da migranti već danima migranti prolaze kroz Ivanjsku.

– Svako jutro kroz Ivanjsku prolaze grupe od 20, 50, ili 100 ljudi. Idu glavnom cestom ili kroz šumu – kaže Dragan Drljača, mještanin Ivanjske.

Ulazak iz Republike Srpske u Unsko-sanski Kanton praktično je nemoguć, kažu migranti. Na liniji razgraničenja između Srpske i Federacije, danas je bila i grupa Pakistanaca.

– Želimo da idemo u Bihać, pokušali smo dva puta, ali policija nas je oba puta vratila nazad – kaže Šeri, migrant iz Pakistana.

Na području Policijske uprave Prijedor od početka oktobra evidentirano je 95 ilegalnih migranata.

Bezbjednosna situacija je, kažu, zadovoljavajuća, ali zbog situacije sa migrantima, pojačano je prisustvo policije.

– Policijski službenici su prisutni i prilikom kretanja sredstava javnog prevoza, na primjer na relaciji na kojoj saobraća voz Sarajevo-Bihać, autobuske linije Sarajevo-Banjaluka preko Prijedora za Bihać, te na području Pounja – kaže Sretoja Vujanović, načelnik Sektora policije PU Prijedor.

Kako saznajemo, migranti već imaju ustaljenu putanju. Zbog nemogućnosti prelaska hrvatske granice svakodnevno, autobusom iz Bihaća, odlaze prema sjeverozapadnim opštinama Republike Srpske. Nakon toga traže alternativne i šumske pravce da bi se domogli Hrvatske i Evrope.

– Zabrinjava nas ulazak u zimske mjesece sa niskim temperaturama i padavinama, što će svakako otežati boravak i kretanje migranata – kaže Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

U opštinama Republike Srpske uz granicu sa Hrvatskom zabrinuti su da bi migrantska kriza mogla da bude prenesena na njihovo područje. Poručuju da ove lokalne zajednice nemaju kapacitet za prihvat migranata.

– Opština Kostajnica nema resursa kojima može primiti i zadržati te migrante i mi ćemo vjerovatno morati, ukoliko dođe do veće migracije prema Kostajnici, zatražiti pomoć viših nivoa vlasti – kaže Aleksandar Pašić, portparol opštine Kostajnica.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić podsjeća da je Vlade Srpske saopštila da na prostorima Republike Srpske nema mogućnosti za smještaj migranata.

Prema zvaničnim podacima, samo u oktobru u BiH je ušlo 5.000 migranata. Iz Sarajeva odlaze prema Krajini, u Unsko – sanski kanton više ne mogu, a gdje će i kako dalje – sada više niko ne zna!

RTRS

Povezane vijesti

UTORAK – 20.NOVEMBAR: ŽUTI METEOALARM ZA PODRUČJE ... Hidrometeorološki zavodi izdali su žuti meteoalarm za područje Prijedora za ovaj utorak, 20.novembar. Prognozira se između 20 i 50 litara kiše po m...
PRIJEDOR: PADA PRVI JESENJI SNIJEG – FOTO/VIDEO U Prijedoru je ove večeri, 19.novembra, počeo da pada prvi jesenji snijeg. Na pojedinim mjestima već se formirao i tanki snježni pokrivač. Zahva...
GRAD PRIJEDOR: RADNO VRIJEME ZA SRIJEDU – 21. NOVE... Grad Prijedor Gradonačelnik Broj: 02-32-9/18 Datum: 13.11.2018. godine Na osnovu člana 5. tačka 3. Zakona o praznicima Republike Srpske ("Služ...
UTORAK – 20. NOVEMBAR: ISKLJUČENJE STRUJE U VIŠE P... Kako nam je potvrđeno iz prijedorske Elektrodistribucije, ovog utorka, 20.novembra, bez električne energije će biti jedan dio potrošača na području ko...
SIMULACIJA SAOBRAĆAJNE NEZGODE U PRIJEDORU: ZA PRV... U organizaciji Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske i Grada Prijedora danas je u ulici Nikole Pašića i srednjoškolskom parku(preko puta...
PETAK-16.NOVEMBAR: PRIVREMENA OBUSTAVA SAOBRAĆAJA ... Zbog obilježavanja svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, danas (16.11.2018. godine) će doći do privremene obustave saobraćaja u dijel...
SVJETSKI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE SAOBRAĆAJNIH NEZGOD... U organizaciji Agencije za bezbjednost saobraćaja RS i Grada Prijedora dana 16.11.2018. godine obilježiće se svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajn...
OBILJEŽENA PETA GODIŠNJICA FORMIRANJA CJB PRIJEDOR... Predat je raport direktoru Policije Republike Srpske čime je obilježavanje pete godišnjice od ponovnog formiranja Centra javne bezbjednosti, a danas P...